Comunitatea sârbă din Timişoara sărbătoreşte, luni, Ajunul Crăciunului pe rit vechi, iar zeci de credincioşi au aprins badnjak-ul în curtea bisericii sârbe din centrul oraşului. Este vorba de un trunchi de stejar, care arde, ca simbol al unui început.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeci de sârbi au participat la ritualul din Ajunul Craciunului, la Timişoara. Mai întâi a avut loc o slujbă religioasă la biserica aflată în Piaţa Unirii din Timişoara. Apoi, cei mai mici au cântat colinde în timp ce adulţii au aprins focul. Cu toţii au aruncat boabe de grâu în foc, pentru ca asupra familiilor lor să se abată belşugul.

Potrivit credinţei, cu cât flăcările sunt mai înalte şi cu cât ies mai multe scântei, cu atât anul va fi mai bogat.

Badnjak-ul, în fapt trunchiuri de stejar, simbol al începutului, a fost aprins la toate cele 60 de biserici şi 5 mănăstiri sârbeşti din Banat.

Vreme de trei zile, sârbii de pe întreg cuprinsul Banatului vor petrece alături de familie şi de cei dragi sărbătoarea Crăciunului, după care vor începe pregătirile pentru Revelion, care se sărbătoreşte în 13 ianuarie.

La finele lunii, în 27 ianuarie, sârbii au încă un motiv de petrecere, îl cinstesc pe Sfântul Sava, cea mai importantă figură a Bisericii Ortodoxe Sârbe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.