Iranul şi-a anunţat cea de ”a cincea şi ultima fază” a planului său de reducere a angajamentelor nucleare, precizând că nu se mai consideră obligat de-acum să respecte vreo limită ”cu privire la numărul centrigugelor”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest anunţ al Teheranului intervine într-o atmosferă de tensiuni sporite între Statele Unite şi Teheran, după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis vineri într-un atac aerian american la Bagdad.

Guvernul Republicii islamice a anunţat duminică, într-un comunicat, că ”cooperarea Iranului cu AIEA (Agenţia Internaţională a Energiei Atomice, care îi controlează strict pogramul nuclear) va continua ca înainte”.

Guvernul precizează că, ”în urma” deciziei sale cu privire la centrifuge, ”nu mai există vreun obstacol care să blocheze programul nuclear al Republicii islamice Iran pe plan operaţional”, indiferent că este vorba despre ”capacitatea de a îmbogăţi (uraniu), nivelul îmbogăţirii (iraniului), cantitatea de material îmbogăţit sau cercatrea şi dezvoltarea”.

Teheranul adaugă însă că ”programul nuclear al Iranului va continua de-acum numai pe baza nevoilor tehnice ale ţării”.

Iar până în prezent, Republica islamică a anunţat că are nevoie să îmbogăţeascăuraniu la nivelul de 5%, nu mai mult, un nivel suficient pentru a produce combustibil necesar producerii de electricitate într-o centrală nucleară.

În comunicatul iranian nu se precizează faptul că nevoile tehnice ale ţării s-au schimbat.

Guvernul reiterează în schimb că este pregătit să dea înapoi în orice moment din aceste anunţuri.

”Dacă sancţiunile (reimpuse Iranului şi înăsprite de Statele Unite din 2018) sunt ridicate, iar Iranul obţine beneficiile” aşteptate de pe urma acordului internaţional cu privire la programul iranian încheiat la Viena în 2015, Republica islamică este pregătită să revină la aplicarea deplină şi integrală a angajamentelor sale, anunţă Guvernul.

Prin acest acord între Teheran şi Grupul Celor Şase (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania), Iranul a acceptat să-şi reducă în mod drastic activităţile nucleare, pentru a dovedi că acestea nu au niciun scop militar, în schimbul ridicării unei părţi a sancţiunilor economice internaţionale care-i asfixiau atunci economia.

Însă decizia preşedintelui american Donald Trump de a denunţa unilateral acordul în mai 2018 şi de a urma o politică de ”presiune maximă” împotriva republicii islamice i-a gonit atât pe investitorii străini care reveniseră în Iran, cât şi pe cumpărătorii tradiţionali de petrol iranian şi a aruncat ţara într-o recesiune violentă, privând astfel Teheranul de beneficiile la care se aştepta.

CE URMEAZĂ?

La un an de la această decizie americană de ieşire din acord, Teheranul a început în mai 2018 o politică de dezangajare treptată, menită, potrivit Iranului să determine statele încă parte a pactului să-l ajute să găsească un mijloc de ocolire a sancţiunilor americane.

Însă Iranul nu a primit până în prezent vreun răspuns concret la exigenţele sale şi a obţinut în schimb doar îndemuri ale europenilor de a reveni la o aplicare completă a acordului şi de a se abţine de la orice nouă renunţare la angajamentele pe care şi le-a asumat, sub ameninţarea trimiterii dosarului nuclear iranian la Consiliul de Securitate al ONU, ceea ce ar însemna, a avertizat Teheranul, moartea acordului.

Din mai - încălcându-şi angajamentele pe care şi le-a asumat la Viena -, Iranul a început să producă uraniu îmbogăţit sub forma izotopului 235, la un nivel superior limitei de 3,67%, şi nu mai respectă nici limita de 300 de kilograme impusă stocurilor sale de uraniu îmbogăţit.

În septembrie, Teheranul a anunţat că nu se mai simte vizat de vreo limită impusă prin acord activităţilor sale în domeniile cercetării şi dezvoltării în sectorul nuclear, după care a relansat, în noiembrie, producţia de uraniu îmbogăţit la Fordo, o uzină subterană, pe care acceptase să o suspende.

Din mai, Iranul le-a dat, înaintea fiecărei noi decizii, un ultimatum de 60 de zile partenerilor săi, pentru ca aceştia să răspundă solicitărilor sale înainte să treacă la faza următoare.

De această dată, nu mai este vorba despre vreo etapă viitoare. Teheranul a anunţat că este vorba despre ”ultima” etapă, fără să preceizeze ce va urma.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.