Parlamentul irakian a adoptat o rezoluţie prin care cere Guvernului să pună capăt prezenţei trupelor străine în ţară, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul să se angajeze să retragă cererea de asistenţă din partea coaliţiei internaţionale care luptă împotriva Statului Islamic, din cauza sfârşitului operaţiunilor militare în Irak şi victoriei”, se arată în această rezoluţie adoptată duminică de Parlamentul irakian.

”Guvernul irakian trebuie să depună eforturi să pună capăt prezenţei trupelor străine pe teritoriul irakian şi să le interzică să folosească teritoriul, spaţiul aerian sau apele irakiene indiferent de motiv”, se arată în document.

Spre deosebire de legi, rezoluţiile Parlamentului nu au caracter constrângător asupra Guvernului, însă premierul demisionar irakian Adel Abdel Mahdi a îndemnat Parlamentul să pună capăt prezenţei trupelor străine.

SADR VREA O RETRAGERE ”UMILITOARE” A SUA

Pe de altă parte, influentul imam şiit Moqtada al-Sadr a îndemnat duminică la unitatea grupărilor armate irakiene şi din străinătate, apreciind că rezoluţia adoptată de Parlament cu privire la încetarea prezenţei militare străine în Irak este insuficientă.

”Consider acest lucru drept o reacţie slabă şi insuficientă faţă de încălcarea americană a suveranităţii irakiene şi escaladarea regională”, a declarat el într-o scrisoare citită deputaţilor irakieni de unul dintre susţinătorii săi.

Liderul şiit, care deţine controlul celui mai puternic bloc de deputaţi în Parlamentul irakian, a cerut anularea imediată a acordului de securitate dintre Irak şi Statele Unite, închiderea Ambasadei Statelor Unite, expulzarea în mod umilitor a forţelor americane şi penalizarea oricărui contact cu autorităţile americane.

”În fine, îndemn în mod expres ca grupările irakiene de rezistenţă şi grupările din afara Irakului să se întâlnească imediat şi să anunţe formarea Legiunilor Rezistenţei Internaţionale”, a îndeamnat Moqtada al-Sadr la două zile după asasinarea ţintită în Irak a generalului iranian  Qassem Soleimani într-un atac aerian american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.