Socialistul spaniol Pedro Sanchez şi-a apărat, sâmbătă, în faţa deputaţilor, candidatura pentru postul de prim-ministru al unui guvern de uniune al stângii inedit, cu sprijinul separatiştilor catalani, subliniind că dialogul cu Catalonia va fi "o prioritate absolută".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Spania nu se va rupe, nici Constituţia, ceea ce se va rupe va fi acest blocaj" politic, care durează de opt luni, a spus Sanchez în atenţia dreptei şi a extremei drepte care îl acuză că "vinde" ţara separatiştilor. 

Sanchez şi-a expus în parlament programul de guvernare pe care socialiştii vor să-l aplice cu foştii lor rivali din partidul antiausteritate Podemos, potrivit AFP. 

El prevede să crească salariile cele mai mici, să mărească impozitele pentru cei mai bogaţi şi marile societăţi sau să revizuiască reforma controversată a pieţei muncii din 2012.

Primul vot de încredere de duminică nu ar trebui să-i asigure majoritatea absolută pentru a fi reînvestit, ceea ce va duce la un al doilea vot marţi în cadrul căruia va trebui să obţină mai multe "Da" decât "Nu".            

Socialistul este, în afara unei situaţii neprevăzute, asigurat că va primi voturile necesare marţi după ce primul partid separatist catalan, ERC (Stânga republicană din Catalonia), a validat joi un acord cu socialiştii şi a promis că cei 13 deputaţi si săi vor permite învestirea lui Sanchez  abţinându-se.               

ERC şi socialiştii au convenit că guvernele central şi regional viitoare vor dialoga pentru a rezolva conflictul politic privind viitorul Cataloniei. 

În huiduielile deputaţilor de dreapta, socialistul aflat la putere de un an şi jumătate a recunoscut existenţa "unui conflict de natură politică" în Catalonia, care în 2017 a fost scena unei tentative de separare.                

"Există într-o mare parte a populaţiei catalane un sentiment de nedreptate cu privire la instituţiile centrale", a spus el, şi "un alt segment la fel de mare care se simte ignorat sau tratat nedrept de instituţii (regionale separatiste) de pe propriul teritoriu". 

"Dialogul, mereu în cadrul Constituţiei, va fi prioritatea noastră absolută", a insistat Sanchez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.