Comandantul militar iranian Qassem Soleimani, ucis într-un raid american la Bagdad, va fi înmormântat marţi în oraşul său natal Kerman (centru), la capătul a trei zile de ceremonii omagiale în toată ţara, au anunţat sâmbătă Gardienii Revoluţiei, citaţi de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asasinatul într-un atac cu dronă american, vineri, la Bagdad, al arhitectului strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, şi al lui Abou Mehdi al-Mouhandis, omul Teheranului în Irak şi numărul doi în Hachd al-Chaabi - o coaliţie paramilitară irakiană pro-iraniană -, a stârnit furie la Teheran şi ar putea duce la o conflagraţie în regiune. 

Trupul generalului Soleimani va sosi la Teheran sâmbătă seară, înainte de a fi transportat a doua zi în oraşul sfânt şiit Machhad pentru o ceremonie care va avea loc în apropiere de sanctuarul Imam Reza, au transmis Gardienii Revoluţiei într-un comunicat publicat pe site-ul lor în noaptea de vineri spre sâmbătă. 

"O ceremonie va avea loc la Teheran luni dimineaţă, apoi trupul pur al acestui soldat al Poporului şi al Naţiunii va fi înmormântat la Kerman marţi dimineaţă", se arată în anunţ. 

Un grup mare de studenţo a anunţat organizarea, sâmbătă, a unei ceremonii omagiale pentru generalul Soleimani la Universitatea din Teheran. Ei vor merge şi la aeroportul Mehrabad la sosirea sicriului său. 

Generalul, mort la vârsta de 62 de ani, a fost omul-cheie al regimului iranian şi una dintre cele mai populare personalităţi publice ale ţării, unde era foarte urmărit pe reţelele de socializare. 

Ayatollahul Ali Kamenei, liderul suprem iranian, a promis rapid "o răzbunare severă" şi a decretat trei zile de doliu naţional. 

După ce a participat la războiul Iran-Irak din 1980-1988, Soleimani a devenit şeful Forţei Qods a Gardienilor Revoluţiei, însărcinată cu operaţiunile externe ale Republicii islamice. 

Vineri, zeci de mii de persoane au ieşit pe străzile Teheranului şi în alte oraşe din Iran pentru a protesta faţă de atacul american. 

O mulţime impresionată de irakieni însoţeşte sâmbătă procesiunea funerară pentru Soleimani şi Mouhandis la Bagdad. Trupurile lor vor fi duse la Kerbala şi Najaf, două oraşe sfinte şiite aflate la sud de capitala irakiană. 

În Iran, ayatollahul Khamenei şi preşedintele iranian Hassan Rouhani au făcut vizite separate familiei lui Souleimani, vineri, pentru a  le prezenta condoleanţe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.