Nicuşor Dan, care şi-a anunţat intenţia de a candida la Primăria Bucureşti, a anunţat, vineri, că Tribunalul Bucureşti a suspendat, la sfârşitul anului trecut, executarea autorizaţiei de construire pentru terenul din strada Kiseleff 45, iar decizia este executorie. El a precizat că este un litigiu în instanţă în care a solicitat şi anularea autorizaţiei de construire.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 

Nicuşor Dan a organizat, vineri, o conferinţă de presă chiar lângă terenul vizat de decizia instanţei. 
 
"În spatele nostru este terenul din Kiseleff 45, parte din zona protejată Averescu. Pe el se găsesc două clădiri interbelice pe care, de altfel, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul le-a salvat prin nişte procese în 2012, 2013, 2014 şi mai important, o grădină, în momentul de faţă defrişată, pe care existau copii în miniatură ale grădinilor de la Versailles, era unică în Bucureşti. Pe această grădină, care figurează ca spaţiul verde în Planul Urbanistic Zonal, în regulamentul zonei protejate, în 2016 primarul Firea a emis o autorizaţie de construire pentru trei corpuri de clădire, din care unul a şi fost edificat”, a spus Nicuşor Dan.
 
El a menţionat că instanţa a suspendat executarea autorizaţiei de construire, la sfârşitul anului trecut. 
 
"Am solicitat suspendarea executării autorizaţiei de construire şi pe 30 decembrie Tribunalul Bucureşti a admis cererea noastră şi a suspendat. Decizia este executorie, şantierul trebuie să se oprească, există şi un litigiu în care cerem anularea autorizaţiei de construire, demolarea acestui corp de clădire şi refacerea terenului ca spaţiu verde amenajat”, a precizat Nicuşor Dan.
 
El a explicat că au mai existat două litigii pe acest teren. 
 
"Au mai existat două litigii la acte emise pe acest teren, unul pe Plan Urbanistic de Detaliu, emis în 2014, litigiu pe care noi l-am câştigat definitiv şi Curtea de Apel Bucureşti a anulat definitiv Planul Urbanistic de Detaliu şi un litigiu pe decizia de mediu, câştigat de noi în primă instanţă, Tribunalul a anulat decizia de mediu. Din momentul în care s-a emis autorizaţia, toate motivele de nelegalitate erau cunoscute şi doar inconştienţa şi reaua credinţă a primarului Firea şi a aparatului din subordinea sa a făcut ca acest spaţiu verde să fie distrus”, a precizat Nicuşor Dan.
 
El a mai spus că este procesul cu numărul 166 câştigat de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul în litigii care privesc urbanismul, construcţiile, mediul şi patrimoniul.  
 
Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Oana Poenaru, a afirmat, în cadrul conferinţei de presă, că autorizaţia emisă pentru respectiva construcţie are la bază un Plan Urbanistic de Detaliu anulat de instanţă în 2018. 
 
"Autorizaţia pe care am suspendat-o în decembrie are la bază un Plan Urbanistic de Detaliu adoptat în 2014, care modifica indicatorii urbanisticii ai zonei protejate, însă acest PUD a fost anulat în 2018 întrucât autorizaţia noastră se baza pe acest PUD, anularea lui duce şi la anularea autorizaţiei de construire. Autorizaţia se baza şi pe o decizie de încadrare de la autoritatea de mediu, la fel anulată în primă instanţă, fapt care duce, de asemenea, la o nelegalitate a autorizaţiei de construire”, a explicat Oana Poenaru. 
 
La rândul său, vicepreşedintele Fundaţiei Eco-Civica, Dan Trifu, a spus că terenul respectiv are o dublă protecţie, atât pe legislaţia de mediu, cât şi pe cea a monumentelor istorice. 
 
"Avem nişte prevederi clare legislative, vorbim de OUG 195/2005 articolul 71 care interzice schimbarea de destinaţie a spaţiilor verzi, completată de legea 24/2007, care prevăd care sunt aceste categorii de spaţiu verde. Este un teren cu dublă protecţie, atât pe legislaţia de mediu, cât şi pe cea de monunmente istorice. Ca atare, ne aflăm în faţa unei infracţiuni de fapt. Vegetaţia de pe spaţiile verzi, pe terenurile amenajate sau prevăzute ca atare ca spaţii verzi, înlăturarea acestei vegetaţii intră sub incidenţa Codului Silvic şi avem faptă penală atât pe legislaţia de protecţia monumentelor, avem infracţiuni şi pe Codul Silvic”, a spus Dan Trifu. 
 
Tribunalul Bucureşti a suspendat executarea autorizaţiei de construire emise de Gabriela Firea, care prevedea construirea unui ansamblu de blocuri cu parter plus 4 etaje pe spaţiul verde din Kiseleff 45, cunoscut ca "Grădinile Versailles ale Bucureştiului”.
 
Pe terenul respectiv există două clădiri construite în anii 1920-1930 şi o grădină, copie în miniatură a Grădinilor Versailles. Terenul face parte din zona construită protejată 72 Parcelarea Averescu. Regulamentul de urbanism al zonei prevede funcţiunea de spaţiu verde amenajat pentru grădină.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.