Grecia, Cipru şi Israel au semnat joi un acord pentru construcţia unui gazoduct submarin cu o lungime de 1.900 de kilometri, între zăcămintele din estul Mediteranei care se dezvoltă rapid şi Europa, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu toate că Turcia se opune proiectului, ţările participante vor să ajungă la o decizie finală de investiţii până în 2022, iar conducta să fie finalizată până în 2025, pentru a contribui la diversificarea resurselor energetice ale Europei.

Guvernele europene şi Israelul au convenit anul trecut un acord pentru continuarea aşa-numitului proiect EastMed, în valoare de 6-7 miliarde de dolari, care ar urma, într-o primă etapă, să transporte 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an din Israel şi apele teritoriale ale Ciprului către insula Creta, apoi prin Grecia continentală şi pînă la reţeaua europeană de gaze, via Italia.

Miniştrii Energiei din Grecia, Israel şi Cipru, Kostis Haţidakis, Yuval Steinitz şi Yiorgos Lakkotrypis, au semnat acordul final referitor la conductă la o ceremonia organizată la Atena.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe a spus că orice proiect care ignoră drepturile Turciei şi ale turcilor ciprioţi legate de resursele naturale din estul Mediteranei va eşua.

”Cea mai economică şi sigură rută de utilizare a resurselor naturale din estul Mediteranei şi pentru livrarea lor pe pieţele de consum din Europa, inclusiv în ţara noastră, este Turcia”, a afirmat acesta într-un comunicat.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, preşedintele cipriot Nicos Anastasiades şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au spus că acordul nu este împotriva unei ţări.

Regiunea duce lipsă de o infrastructură semnificativă de petrol şi gaze, iar relaţiile politice dintre ţări, inclusiv între Cipru, Grecia, Israel, Liban şi Siria, sunt tensionate în mai multe privinţe.

Semnarea acordului pentru gazoductul EastMed are loc la câteva săptămâni după semnarea de către Turcia şi Libia a unui acord pentru stabilirea graniţelor în Mediterana, faţă de care Grecia, Cipru şi Israelul se opun.

Potrivit analiştilor, acordul poate reprezenta o barieră pentru proiectul gazoductului, care ar trebui să treacă prin zona economică preconizată de Turcia şi Libia.

”Dacă Turcia ar fi interesată, uşa este deschisă”, a declarat ministerul israelian al Energiei, Yuval Steinitz.

Proiectul conductei este deţinut de IGI Poseidon, companie mixtă între compania elenă de gaze DEPA şi grupul italian Edison.

DEPA a semnat joi o scrisoare de intenţie cu Energean,, un producător de gaze cu operaţiuni concentrate în estul Mediteranei, pentru achiziţia a 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an de la exploatări de gaze ale Energean din largul Israelului, prin intermediul conductei planificate.

Grecia a anunţat că acordul va fi finalizat după semnarea acestuia de către Italia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.