Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a precizat, marţi, că el nu consideră o ceartă discuţia de la videoconferinţa de la MAI, "ci mai mult o situaţie generată din lipsa unor informaţii complete". El a explicat că toate elicopterele SMURD pot executa misiuni de noapte şi fac acest lucru, dacă pilotul comandant are pregătirea necesară. "Acest lucru însă este diferit de a decola noaptea, pe întuneric, de la un loc ne-marcat şi ne-autoirzat punând viaţa echipei şi a pacientului în pericol, mai ales în zonele montane", a afirmat Arafat. El a spus că problema o reprezintă lipsa unui număr adecvat de piloţi instruiţi pentru astfel de misiuni şi a arătat că transferurile de noapte între judeţe se fac cu elicoptere de la bazele aeriene din Bucureşti şi Târgu Mureş, pentru a nu fi afectată apoi activitatea pe timp de zi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Raed Arafat a făcut precizări, marţi seară, după ce au apărut în mass-media relatări de la video-conferinţă desfăşurată la sediul MAI, referitor la activitatea de aviaţie şi la cazul din Govora-Vâlcea.
 
"Eu nu consider că a fost o ceartă în cadrul videoconferinţei ci mai mult o situaţie generată din lipsa unor informaţii complete care necesită clarificare astfel încât să se înţeleagă bine modul de acţiune al aviaţiei de urgenţă, limitele acesteia, temporare sau permanente, şi faptul că în continuare se fac eforturi supraomeneşti ca totul să funcţioneze cât mai bine posibil şi să asigurăm populaţiei toate nevoile în cazul situaţiilor de urgenţă", a afirmat el, într-o postare pe Facebook.
 
El a adăugat că vrea să explice unele aspecte pentru a arăta activitatea de până acum şi "limitările pe care le avem ca să asigurăm siguranţă echipajelor şi a pacienţilor".
 
"Toate elicopterele SMURD pot executa misiuni noapte şi execută misiuni de noapte, dacă pilotul comandant este pregătit la nivelul necesar unor astfel de misiuni. Acest lucru însă este diferit de a decola noapte, pe întuneric, de la un loc ne-marcat şi ne-autoirzat punând viaţa echipei şi a pacientului în pericol, mai ales în zonele montane", a precizat Arafat, prezentând un tabel cu zborurile elicopterelor pe fiecare punct aerian SMURD, câte ore de zbor / misiuni au fost executate de fiecare elicopter. El a menţionat că, din aproximativ 6.300 de ore de zbor efectuate în 2019, 629 de ore de zbor au fost executate noaptea, aproximativ 10%. 
 
Arafat a punctat însă că "nu toate elicopterele SMURD sunt funcţionale 24/24 ore, având în vedere că încă nu avem un număr suficient de piloţi care să acopere nevoile pentru ca elicopterele SMURD să fie operaţionale permanent".
 
"Problema cu care ne confruntăm, ca să asigurăm timpul de odihnă legal echipajului de pe un elicopter, este indisponibilizarea elicotperului respectiv pentru o durată mare de timp după executarea misiunii de noapte, pentru că cele care zburau noaptea şi nu aveau echipaj de înlocuire trebuiau să rămână la sol 8-12 ore după terminarea misiunii ce însemna că a două zi elicopterul putea fi indisponibil pe lumina zilei câteva ore şi să fie indisponibil pentru cazurile critice. Astfel de mod de lucru însemna şi existenţa unei lipse de predicitibilitate asupra activităţii elicopterelor şi când ar fi ele disponibile pentru misunile de urgenţă", a explicat Arafat.
 
El a adăugat că, pentru rezolvarea problemei până la angajarea şi pregătirea unui număr adecvat de piloţi, s-a ales o variantă care este adoptată şi în alte ţări precum Germania, şi anume au fost desemnate două baze aeriene, respectiv Bucureşti şi Târgu Mureş, unde s-a reuşit să se asigure două echipaje şi o permanenţă de 24/24 ore, 7/7 zile, pentru a se face transferurile de noapte între judeţe fără să afecteze activitatea elicopterelor a doua zi şi fără să trebuiască să se întrerupă activitatea pentru asigurarea timpului de odihnă.
 
"Astfel, pe plan naţional, se ştie că după o anumită oră, zborurile de transfer se realizează de elicopterele din cele două baze cu condiţia ca ele să se facă între două puncte autorizate. Acolo unde nu este aeroport sau paltformă autorizată cum ar fi la Târgu Mureş sau Oradea, elicopterele nu pot efectua misiuni de noapte la acest moment", a arătat Arafat.
 
Şeful DSU a susţinut că existenţa unor platforme autorizate depinde de finanţarea lor şi găsirea terenurilor potrivite la nivelul autorităţilor locale. 
 
"Paralel cu această decizie, am realizat programe de pregătire destinate piloţilor pentru utilizarea dispozitivelor de vedere noapte (night vision gogles), astfel încât în viitor, când avem un număr sufient de piloţi, să putem să asigurăm permanenţă în mai multe baze şi să putem efectua misiuni şi pe terenrui nemarcate / neautorizate. Astfel de misiuni sunt cu un grad de risc mărit şi este nevoie de o pregătire foarte bună a piloţilor care execută misiuni primare de noapte. Numărul piloţilor pregătiţi în acest sens la acest moment este insuficient ca să asigurăm o activitate permanenţă de intervenţii în toate bazele", a mai spus Arafat.
 
Potrivit acestuia, este pe cale de a se definitiva organizarea unui detaşament de instrucţie care să aibă această menire în cadrul Inspectoratului de Aviaţie al MAI, astfel încât să fie scurtat timpul necesar de pregătire al comandanţilor de aeronave având în vedere că un comandant de aeronavă SMURD are nevoie de o experienţă de 1.000 de ore de zbor înainte de a fi numit comandant şi acest lucru este din cauza complexităţii misiunilor SMURD comparativ cu alte tipuri de misiuni executate la nivelul Inspectoratului de Aviaţie.
 
Pentru înfiinţarea detaşamentului de instruire sumele alocate din fonduri UE au fost suplimentate pentru două elicoptere uşoare şi unul greu. În curs de realizare este şi achiziţia unui simulator complex de zbor pentru elicopterele uşoare care va întări capacitatea de pregătire a piloţilor în următorii ani, a menţionat Raed Arafat.
 
"Pentru zborurile de noapte, se mai adaugă şi partea de avion, iar de la repararea avionului donat de domnul Ţiriac, acesta a făcut parte din flotă de intervenţie care a efectuat mai multe misiuni de zi şi de noapte, bineînţeles acolo unde există aeroporturi. În cursul anului 2020 va redeveni operaţional şi avionul Piper cumpărat din 2% după ce va fi reparat capital unul din motoarele acestuia", a adăugat el, arătând că, de la reintrarea în lucru a avionului donat de Ţiriac, au fost executate 176 de ore de zbor, respectiv 69 de misiuni, din care 53 de ore efectuate noapte, executând 20 de misiuni. 
 
Raed Arafat a mai susţinut că mai multe demersuri făcute de Inspectoratul de Aviaţie pentru angajarea de piloţi nu au avut succes.
 
"Unele pentru angajare din sursă externă avizate negativ la momentul respectiv din lipsă de fonduri. Alte demersuri nu au reuşit pentru că la posturile scoase la Academia de Aviaţie nu s-au prezentat candidaţi să acopere toate posturile. Totuşi, cu toate dificultăţile întâmpinate, am reuşit să asigurăm o balanţa pozitivă între plecările şi intrările în ce priveşte piloţii şi anume între 2014 şi 2019 avem 47 de piloţi intraţi şi 31 ieşiţi. La acest moment mai sunt şi 31 de studenţi la Academia de Aviaţie destinaţi structurii MAI şi care se adaugă la cifrele de mai sus. Abia în 2017 au fost aprobate în final 10 posturi din sursă externă, piloţi deja brevetaţi, din care 8 au fost ocupate şi se regăsesc în cele 47 de intrări menţionate mai sus. la cele 31 de ieşiri din sistem, unele au fost a unor piloţi foarte experimentaţi, inclusiv a unor piloţi instructori, care au ieşit pentru a beneficia de condiţiile avantajoase, date în ultimii ani prin legislaţia de pensionare a militarilor, afectând astfel activităţile operaţionale cât şi cele de instruire. De menţionat este faptul că piloţii Inspectoratului General de Aviaţie nu deservesc numai aeronavele SMURD, ei asigurând şi misiunile de ordine publică şi de situaţii de urgenţă altele decât cele medicale pilotând şi alte categorii de elicotpere decât cele medicale ale SMURD", a detaliat el.
 
Arafat a amintit că aviaţia SMURD a început cu un singur elicopter închiriat de la Transgaz la Târgu Mureş, în 1999, acesta deservind toată ţara, şi s-a ajuns la baze aeriene de salvare cu elicoptere moderne la Mureş, Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Arad, Craiova şi Jibou, ultima fiind operaţionalizată în 2019. Există şi un elicopter utilizat în zona Delta Dunării petru evacuarea pacienţilor din zonele izolate deservit de doi paramedici.
 
El a precizat că, pe lângă pregătirea piloţilor şi crearea detaşamentului de instrucţie, urmează a fi operaţionalizate 3 puncte de salvare aeriană în zonele montane pentru care sunt contractate deja 4 elicoptere uşoare, din fonduri UE, care se adaugă la cele două destinate instrucţiei. Totodată, există finanţarea pentru achiziţionarea a 5-6 elicoptere medi-grele de căutare salvare care să desfăşoare misunile complexe de căutare-salvare, inclusiv în zonă maritimă. Ele trebuie să fie livrate până cel târziu sfârşitul anului 2023, iar procedura de lictiatie este în reluare, a mai spus Arafat.
 
"Am considerat normal să explic aspectele de mai sus ca să clarific lucrurile cu cifre concrete şi descriere concretă a ce s-a făcut şi ce se face în acest moment. Un sistem complex şi eficient se crează foarte greu şi necesită mult timp că să se maturizeze, însă acesta poate fi dărâmat într-o clipă sau dintr-o greşeală chiar şi fără rea intenţie. Mi-am fi dorit că ultima postare a mea din acest an să fie una de urare pentru un an nou fericit şi atât, însă am considerat necesară această clarificare în cel mai scurt timp posibil că să nu se ajungă la speculaţii nefondate", îşi încheie postarea Raed Arafat.
 
Ministrul de Interne Marcel Vela şi secretarul de stat Raed Arafat au avut marţi un schimb dur de replici pe tema funcţionării elicopterelor SMURD, pornind de la cazul unei fetiţe din judeţul Vâlcea aflată în comă, care nu a putut fi preluată de elicopterul SMURD pentru a fi adusă la un spital din Bucureşti. ”Nu facem doar paradă la televizor, PR grozav ce bine organizăm noi salvarea oamenilor”, a remarcat ministrul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.