Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că este dispus să valorifice mandatul de europarlamentar pentru a cere reevaluarea României din perspectiva Mecanismului de Verificare şi Cooperare. ”Deranjează presiunea extraordinară ca fiecare punct de acolo să fie respectat. Sunt ordine date României”, spune Băsescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ce priveşte MCV, sunt dispus să îmi valorific calitatea de eurorarlamnetar şi să cer o reevaluare a României din punct de vedere al ultimul raport. El este incorect, evident. Şi în mod deosebit mă deranjează sau deranjează presiunea extraordinară ca fiecare punct de acolo să fie respectat. Sunt ordine date Românie. Ordine, aşa sună. Au vreo 20 de cerinţe din care unele sunt absolut ridicole”, a declarat Traian Băsescu, luni seară, la Digi 24.

În plus, Băsescu a spus că, deşi respectă Comisia de la Veneţia şi recomandările acesteia, instituţia cere imperativ României anumite lucruri.

”Ori, eu vreau să clarific un lucru pe care îl ştiu foarte bine: Justiţia nu este un domeniu de competenţa exclusivă a Uniunii Europene, Justiţia face parte din categoria domeniilor partajate în care politica penală este problema statului, problema fiecărui stat în parte”, a mai spus Traian Băsescu.

Acesta a continuat: ”De unde şi până unde tupeul Bruxelles-ului să spună le veţi face pe toate 20 de observaţii. Aceşti domni sunt cei care au validat codurile penale în care peste 100 de articole sunt neconstituţionale. (...) Şi eu voi întreba în plen şi la comisarul de resort, inclusiv la Timmermans, îşi asumă faptul că un Cod Penal şi un Cod de procedură penală care au fost validate de ei, au peste 100 de articole neconstituţionale?”.

Comisia Europeană a anunţat, în 22 octombrie, că menţine MCV (Mecanismul de cooperare şi de verificare) în cazul României, după ce a constatat o involuţie faţă de progresele din anii precedenţi şi că nu au fost puse în aplicare recomandările suplimentare formulate în noiembrie 2018, care erau în deplină concordanţă cu poziţiile exprimate de celelalte instituţii în această privinţă.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.