Un pastor protestant contestatar a fost condamnat luni la nouă ani de închisoare cu privire la ”incitare la subversiune” în China, a anunţat tribunalul care a pronunţat sentinţa într-un comunicat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pastorul contestatar Wang Yi a fost arestat în decembrie 2018 împreună cu câteva zeci de credincioşi din cadrul ”Bisericii alianţei ploii de toamnă”, o congregaţie clandestină din oraşul Chengdu (sud-vest).

Regimul comunist obişnuieşte să condamne opozanţi politici în perioasa sărbătorilor de la sfârşitul anului, părând să mizeze pe o neatenţie a ţărilor occidentale.

Pastorul Wang critică în mod deschis puterea chineză.

”Partidul poate să prospere o vreme, dar asta nu poate dura la nesfârşit”, scria el pe pagina de Facebook a bisericii sale la 8 decembrie 2018, cu o zi înainte de intervenţia poliţiei.

În textul respectiv, el îşi exprima revolta faţă de controlul puterii politice al religiei şi dizerta pe tema ”nesupunerii neviolente”.

Potrivit organizaţiei de apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), cu sediul la New York, peste 100 de credincioşi au fost reţinuţi odată cu pastorul. Congregaţia avea 500 de credincioşi.

China preşedintelui Xi Jinping şi-a sporit în ultimii ani supravegherea tuturor cultelor.

Biserici au fost distruse, cruci au fost date jos de pe clopotniţe, iar grădiniţe religioase au fost închise.

În regiuni cu populaţie puternic musulmană, simbolurile islamice au fost ridicate din spaţiile publice.

În Xinjiang, în nord-vestul ţării, uigurii şi alte minorităţi etnice de limbă turcică sunt pedepsiţi dacă încalcă interdicţia de a purta barbă sau burqa sau dacă deţin un Coran, potrivit unor organizaţii de apărarea libertăţilor.

Cultele sunt împărţite în China între biserivi oficiale, în care se spun rugăciun pantru partidul Comunist Chinez (PCC), şi cele ”clandestine”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.