Armata americană a bombardat baze ale unei facţiuni armate favorabile Iranului în Irak, omorând 19 combatanţi, la două zile după un atac cu rachetă în care a fost ucis pentru prima oară un american, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Atacurile au fost un succes”, a declarat pentru presă şeful Pentagomului Mark Esper după aceste atacuri, duminică seara, efectuate cu avioane americane de tip F-15 contra unui număr de cinci obiective în vestul Irakului şi în estul Siriei.

”Efectuăm acţiuni suplimentare dacă este nevoie, pentru a acţiona pentru autoapărarea nostră şi pentru a descuraja miliţiile sau Iranul” să comită acţiuni ostile, a adăugat Esper.

Atacurile au vizat instalaţii aparţinând Brigăzilor Hezbollah - una dintre facţiunile care susţin Iranul - şi Al-Hashd al-Shaabi (Forţele Mobilizării Populare) - o coaliţie paramilitară formată cu scopul de a lupta împotriva jihadiştilor, integrată în forţele de securitate irakiene.

Esper a anunţat că s-a dus împreună cu secretarul de Stat Mike Pompeo în Florida, unde preşedintele american Donald Trump a petrecut Crăciunul, pentru a-l informa cu privire la ultimele evoluţii în Orientul Mijlociu.

”Am discutat cu el despre alte opţiuni care sunt pe masă”, a declarat Esper, precizând că ”acţiuni suplimentare” ar putea fi avute în vedere ”dacă este nevoie”.

”Noi nu vom accepta ca Republica islamică Iran să efectueze acţiuni care pun femei şi bărbaţi americani în pericol”, a declarat, la rândul său, secretarulde Stat american.

În timp ce aceste raiduri aeriene americane provoacau o indignare generală în Irak, până la cel mai înalt nivel în stat, patru rachete au lovit după aceea în apropierea unei baze în care se află militari americani, în apropiere de Bagdad, fără să facă victime, a anunţat un reprezentant al serviciilor de securitate.

Atacurile vizând baze şi depozite de armament ale Brigăzilor Hezbollah, la frontiera dintre irak şi Siria, intervin după două luni de escaladare fără precedent în tiruri de rachete contra intereselor americane în Irak, o ţară aflată în plină revoltă faţă de putere şi susţinătorul iranian al acesteia, în contextul în care Washingtonul este aproape absent absent pe plan politic.

Al-Hashd al-Shaabi a anunţat un bilanţ de 19 morţi - combatanţi şi comandanţi - şi 35 de răniţi în atacurile aeriane americane efectuate în vestul provinciei deşertice al-Anbar, care se întinde de la Bagdad şi până la frontiera siriană.

Aceste raiduri vizează, a asigurat Pentagomul, să ”slăbească capacităţile Brigăzilor Hezbollah de a efectua viitoare atacuri”.

ATACATORI BINE INFORMAŢI

De la 28 octombrie, 11 atacuri cu rachetă au vizat baze în care sunt postaţi militari sau diplomaţi americani, până la Ambasada Statelor Unite, în Zona Verde ultrasecurizată de la Bagdad.

Primele zece atacuri s-au soldat cu un mort şi răniţi în rândul militarilor irakieni, dar şi cu pagube materiale, însă cel de vineri seara a marcat o cotitură.

În acest atac a fost ucis un subcontractor american, iar pentru prima oară 36 de rachete s-au abătut asupra unei singure baze în care se aflau militari americani, potrivit unei surse americane.

Iar proiectile au vizat baza K1 la Kirkuk - o zonă pe care Kurdistanul şi-o dispută cu autorităţile federale - cu o precizie fără precedent.

”Tirurile au vizat în mod precis zona în care se află americani, în apropierea sălii de reuniune”, în momentul în care comandanţi de rang înalt din cadrul poliţiei irakiene şi coaliţiei internaţionale antijihadiste ar fi trebuit să se afle acolo, a declarat un oficial irakian pentru AFP.

În legătură cu mai multe dintre aceste atacuri, surse americane au acuzat Brigăzile Hezbollah - una dintre facţiunile favorabile Iranului din cadrul al-Hashd. Acesta din urmă a fost înfiinţat în 2014 cu scopul de a lupta împotriva jihadiştilor, din grupări care existau de ani de zile şi care au luptat mult timp împotriva americanilor, după invazia Irakului în 2003.

Brigăzile Hezbollah - înarmate, antrenate şi finanţate de Iran - operează în parte în cadrul al-Hashd - aşadar în cadrul trupelor regulate irakiene -, iar în parte în mod independent, şi anume în Siria, unde servesc drept supleante forţelor regimuluilui lui Bashar al-Assad.

”DISLOCAREA INAMICULUI  AMERICAN”

În urma raidurilor americane, un purtător de cuvânt militar al premierului demisionar Adel Abdel Mahdi a denunţat ”o încălcare a suveranutăţii irakiene”, în timp ce clasa politică relansa o campanie recurentă în Irak vizând darea afară din ţară a americanilor.

Atacurile împotriva intereselor americane sau unor baze favoarbile Iranului alimentează temeri cu privire la lucrul împotriva căruia avertizează de luni de zile lideri irakieni, şi anume faptul ce cei doi aliaţi ai lor - american şi iranian - le folosesc ţara ca pe un câmp de luptă.

În prezent, însă, raportulde forţe s-a schimbat în ţară, în care sunt staţionaţi actualmente 5.200 de militari americani.

Iranul şi-a consolidat influenţa asupra vecinului său în detrimentul Washingtonului, care este aproape absent de trei luni pe fundalul unei revolte populare fără precedent.

Instabilitatea politică a fost declanşată de cea mai gravă criză socială cu care se confruntă al doilea producător de petrol din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de petrol (OPEP), soldată cu aproape 460 de morţi şi aproximativ 25.000 de răniţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.