Douăzeci şi opt de persoane au murit în urma trecerii taifunului Phanfone peste Filipine în ziua de Crăciun, potrivit unui nou bilanţ anunţat vineri de către autorităţi, care se tem că numărul victimelor ar putea creşte, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însoţită de rafale de vânt de până la 200 de kilometri pe oră, furtuna tropicală a traversat de la est la vest insulele din centrul arhipelagului, dintre care unele sunt foarte frecventate de turişti.

Autorităţile au anunţat vineri moartea a 28 de persoane, după un bilanţ precedent de 16 morţi.

Informaţiile au nevoie de timp să ajungă din insulele cele mai îndepărtate, unele private în continuare, vineri, de semnal de telefonie mobilă şi Internet.

”Este probabil ca bilanţul să crească şi mai mult”, a avertizat un purtător de cuvânt al Agenţiei pentru gestionarea catastrofelor, Mark Timbal, precizând că cel puţin 12 persoane au fost date dispărute.

Între victime se află mai mulţi membri ai aceleiaşi familii care s-au înecat, un poliţist care a fost electrocutat de căderea unei linii electrice în timp ce se afla în patrulă sau un bărbat care a fost zdrobit de un cocotier.

Trecerea furtunii a perturbat sărbătoarea Crăciunului a zeci de mii de oameni, într-un arhipelag în proporţie de peste 80% catolic.

Numeroase persoane care trăiesc în apropiere de mare sau în zone inundabile au fost nevoite să plece de acasă şi au sărbătorit Crăciunul în centre de avacuare.

Numeroase zboruri şi legături cu feribotul au fost anulate.

Phanfone a lovit Insula Boracay, perla Visayas, ale cărei plaje cu nisip alb atrag anual peste un milion de turişti. Copaci au fost smulşi din rădăcină, iar geamurile unor complexe hoteliere au fost sparte. Însă niciun deces nu a fost înregistrat pe insulă, unde nu au ajuns feriboturi miercuri şi nici joi.

Aproximativ 20 de taifunuri şi furtuni tropicale mătură anual în medie Filipinele, soldate cu sute de morţi. La jumătatea lui decembrie, o furtună tropicală violentă din nordul ţării s-a soldat cu 13 morţi.

Aceste calamităţi - care devastează culturi şi locuinţe - contribuie la întreţinerea unei sărăcii endemice.

Phanfone - numit în Filipine "Ursula" - a fost al 21-lea ciclon care a lovit arhipelagul în 2019. El a urmat aceeaşi traiectorie ca supertaifunul Haiyan, cel mai devastator înregistrat în ţară, soldat cu peste 7.300 de morţi şi dispăruţi în 2013, când a afectat mai ales oraşul Tacloban.

Phanfone a părăsit joi Filipinele, la Marea Chinei de Sud, unde şi-a pierdut, vineri, mare parte din intensitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.