Un avion de linie cu 100 de persoane la bord s-a prăbuşit la puţin timp după ce a decolat, vineri, de la Almaty, în Kazahstan, iar cel puţin 15 persoane au murit, au anunţat autorităţile din această ţară din Asia Centrală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avionul - de tip Fokker-100 - aparţinând companiei low-cost Bek Air s-a prăbuşit la ora locală 7.22 (3.22, ora României), după ce a decolat la ora locală 7.05 (3.05, ora României) de pe Aeroportul Almaty, un oraş considerat plâmânul economic al Kazahstanului, care efectua un zbor către capitala Nur-Sultan, situată mai la nord.

La bordul aeronavei se aflau 95 de pasageri şi cinci membri ai echipajului, potrivit Guvernului.

Potrivit lui Tleuhan Abildaiev, şeful Departamentului Sănătăţii Publice din Almaty, cel mai populat oraş din ţară, 66 de persoane au fost rănite, din care 50 au fost spitalizate, 14 au murit în prăbuşire, iar o fată a murit din cauza rănilor, la spital.

În total 12 persoane se află într-o stare ”extrem de gravă”, potrivit aceleiaşi surse. Administraţia din Almaty a precizat de asemenea că nouă copii care prezintă ”traume multiple” au fost preluaţi de salvatori.

RUPT ÎN DOUĂ

Aeroportul Almaty a publicat o listă cu numele celor peste 60 de supravieţuitori pe pagina de Facebook şi a anunţat că funcţionează în continuare în mod normal.

O anchetă cu privire la ”încălcarea regulilor de exploatare a unui mijloc de transport aerian” a fost deschisă, a anunţat Ministerul de Interne.

Imagini şi o înregistrare video difuzate de autorităţi surprind aeronava ruptă cel puţin în două, iar vârful şi zece hublouri sunt încastrate într-o casă, în mare parte distrusă, cu moloz împrăştiat în jur.

O mulţime de salvatori, inclusiv mai multe vehicule de pompieri şi ambulanţe, dar şi poliţişti au fost desfăşuraţi în număr mare în zăpadă, în jurul părţilor accidentate ale fuzelajului, în apropiere de o zonă locuită.

Cele două părţi ale avionului, vizibile în imagini, nu par să fi luat foc.

Într-un mesaj de condoleanţe, postat pe Twitter, preşedintele Kassym-Jomart Tokaiev dă asigurări că ”cei vinovaţi vor fi pedepsiţi aspru, conform legii”.

Guvernul acestei foste republici sovietice din Asia centrală a precizat că avionul companiei Bek Air a pierdut ”altitudine la decolare şi a lovit un perete de beton. El a lovit o structură de două etaje”.

Avionul a căzut ”într-o zonă locuită”, a precizat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, însărcinat cu salvarea. Accidentul a avut loc în apropiere de Kzyl-Tu, o localitate situată la nord-est de aeroportul fostei capitale kazahe.

AERONAVE BLOCATE LA SOL

Potrivit televiziunii de stat Khabar 24, la momentul accidentului nu se afla nimeni în casa de care s-a încastrat avionul.

Zborul asigura o legătură între Almaty şi Nur-Sultan (fosta Astana).

Compania Bek Air se prezintă pe site drept prima companie low-cost din Kazahstan.

Potrivit Ministerului industriei, ea exploatează nouă avioane de tip Fokker-100, un model de mediu curier construit de grupul olandez Fokker.

Guvernul kazah a dispus ca toate aeronavele de acest tip să fie blocate la sol, dar şi activităţile companiei respective pe timpul anchetei.

Cel puţin şase bărbaţi au fost identificaţi între morţi, născuţi între 1940 şi 1982, potrivit Comitetului pentru Situaţii de urgenţă.

Potrivit agenţiei de presă Informburo.kz, una dintre jurnalistele sale, Dana Kruglova, a murit în accident. ”Călătoria era era incertă, pentru că avea interviuri prevăzute la Almaty. Însă Dana voia să petreacă Anul Nou împreună cu părinţii săi la Nur-Sultan", scrie agenţia pe site.

În martie 2016, un Fokker-100 aparţinând Bek Air, cu 116 pasageri la bord, a fost nevoit să efectueze o aterizare de urgenţă pe Aeroportul Internaţional Nur-Sultan, din cauza unei probleme la trenul de aterizare. Nicio persoană nu a fost rănită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.