Detenţia provizorie în Rusia a americanului Paul Whelan, arestat în urmă cu un an sub acuzaţia de spionaj, a fost prelungită din nou marţi, de către un tribunal moscovit, până în martie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Paul Whelan, care are de asemenea cetăţenie britanică, irlandeză şi canadiană, a fost vizitat luni de reprezentanţi diplomatici ai celor patru ţări a căror naţionalitate o deţine la Închisoarea Lefortovo, care i-au adus, cu ocazia Crăciunului, cărţi poştale cu felicitări de la familie şi mâncare, a anunţat pe Twitter serviciul de presă al Ambasadei Statelor Unite.

”Sunt deja 12 luni de când Paul nu a auzit vocea părinţilor săi, oferiţi-i un pic de bucurie de Crăciun şi lăsaţi-l să-l sune”, a îndemnat autorităţile ruse Bartle B. Gorman, însărcinatul american cu afaceri.

Tribunalul Muncipal din Moscova a hotărâr marţi să prelungească detenţia lui Whelan, în aşteptarea procesului, până la 29 martie.

Serviciile ruse de securitate (FSB) afirmă că l-au arestat ”în timp ce comitea un act de spionaj”, ceea ce el dezminte. Fostul militar riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Avocatul său afirmă că clientul său a fost atras într-o capcană de către o cunoştinţă, care i-a dat un dispozitiv de stocare de date de tip USB ce conţinea ceea ce Paul Whelan credea că erau fotografii pe care le-au făcut împreună într-un sejur precedent în Rusia.

În octombrie, într-o audiere precedentă, Paul Whelan şi-a clamat nevinovăţia.

”Rusia spune că a arestat un James Bond în misiune de spionaj, dar în realitate ei l-au răpit pe Mister Bean în vacanţă”, a tunat el, referindu-se la celebrul spion de ficţiune şi la personajul interpretat de către britanicul Rowan Atkinson.

El şi apropiaţii săi denunţă faptul că nu este îngrijit în mod corect de o hernie şi că a fost supus unor rele tratamente în închisoare. Rusia respinge aceste acuzaţii şi subliniază că i-a propus inclusiv o intervenţie chirurgicală.

”Nimic nu ameninţă sănătatea lui Paul Whelan, iar simulările sale, care au loc periodic, sunt, se pare, rezultatul lecţiilor de pregătire a agenţilor spionajului american”, dădea asigurări, la începutul lui decembrie, Ministerul rus de Externe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.