Exportul unui tablou pictat de Thomas Gainsborough în 1773 a fost blocat temporar de Guvernul britanic, în speranţa că o galerie sau un muzeu va reuşi să strângă bani pentru a-l achiziţiona, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tabloul „Going to Market, Early Morning”, evaluat la 8 milioane de lire sterline, a fost vândut la Sotheby’s, în iulie, unui colecţionar privat. Solicitarea făcută de noul proprietar de a-l scoate în afara Marii Britanii a fost blocată temporar de Helen Whately, ministrul Culturii.

„Gainsborough este unul dintre cei mai importanţi artişti peisagişti britanici şi opera lui încă uimeşte publicul după 250 de ani”, a spus ea. „Această lucrare este un exemplu superb şi sper că poate fi găsit un cumpărător britanic pentru a-i putea găsi o nouă casă în colecţia noastră naţională”. 

Blocarea exportului a fost aplicată la recomandarea RCEWA (Reviewing Committee on the Export of Works of Art), care a spus că tabloul este „una dintre cele mai mari realizări ale lui Gainsborough”.

Născut în Suffolk, în 1727, Gainsborough a fost membru fondator al Academiei Regale şi pictor preferat al regelui George III.

„Thomas Gainsborough este cunoscut mai ales ca un portretist rafinat. Totuşi, el a compus scene idilice, rurale, iar «Going to Market, Early Morning» este una dintre cele mai mari realizări de acest gen”, a spus Christopher Baker de la RCEWA.

Decizia de interzicere a exportării picturii este valabilă până pe 22 martie 2020 şi poate fi extinsă până pe 22 septembrie, în cazul în care va exista o intenţie serioasă de a strânge fonduri pentru cumpărarea ei.

Preţul recomandat pentru cumpărarea tabloului este de 7.961.000 de lire sterline, la care se adaugă un TVA de 234.200 de lire sterline, însă ministerul Culturii a spus că vor fi luate în seamă şi oferte publice mai mici.

Aceeaşi măsură a fost luată de Franţa, în cazul operei de artă atribuite pictorului italian Giovanni Cimabue - descoperită în bucătăria unei bătrâne - care a fost vândută la un preţ record pentru o pictură medievală, scrie BBC. „Christ Mocked” a fost vândut în septembrie pentru 24 de milioane de euro.

Exportul acestei lucrări a fost interzis timp de 30 de luni, în speranţa că vor fi strânşi banii necesari pentru cumpărarea ei de către Stat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.