Fostul consilier în probleme de securitate naţională John Bolton, destituit de Donald Trump, critică aprig strategia nord-coreeană a preşedintelui Statelor Unite, avertizând cu privire la o ameninţare ”iminentă”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ameninţarea la adresa forţelor americane şi aliaţilor noştri este iminentă şi este necesară o politică mai eficientă înainte ca Coreea de Nord să dispună de tehnologia cu care să ameninţe teritoriul american”, a tunat luni, pe Twitter, cel care a fost destituit la 10 septembrie, din cauza dezacordurilor sale tot mai flagrante cu locatarul Casei Albe.

Bolton, care are reputaţia unui susţinător al unei linii dure faţă de regimul nord-coreean, nu şi-a ascuns niciodată scepticismul faţă de apropierea spectaculoasă angajată în 2018 între Donald Trump şi cel mai puternic om de la Phenian, Kim Jong Un.

Or negocierile în vederea dezarmării nucleare a Coreei de Nord nu au înregistrat vreun progres major şi se află în impas total de la începutul lui 2019.

Nord-coreeni le-au dat un ultimatum americanilor, pentru ca aceştia din urmă să accepte, până la sfârşitul acestui an, să facă mai multe concesii, ameninţând altfel cu un ”cadoul de Crăciun”.

Într-un interviu acordat site-ului de ştiri Axios, John Bolton apreciază de asemenea că preşedintele Trump nu intenţionează cu adevărat, aşa cum spune, să împiedice Phenianul să devină o putere capabilă să lanseze bomba atomică împotriva altor ţări.

”Altfel ar adopta altă strategie”, a subliniat Bolton, apreciind că, ”din nefericire este fals” să se pretindă că Statele Unite ”exercită o presiune maximă asupra Coreei de Nord”.

În cazul în care regimul stalinist efectuează un test de amploare sau orice altă provocare semnificativă la expirarea ultimatumului, de Anul Nou, fostul consilier speră ca Guvernul american să-şi recunoască greşeala şi să spună ”am încercat. Această politică a eşuat”.

În opinia sa, Washingtonul ar trebui ca după aceea să semnaleze în mod clar, împreună cu aliaţii săi, prin adoptarea unor măsuri adecvate, că acest lucru este ”inacceptabil”.

John Bolton critică mai ales faptul că Trump a minimalizat, în ultimele luni, tiruri de rachete cu rază scurtă de acţiune ale Phenianului.

”Asta înseamnă să spui «nu sunt îngrijorat de riscuri potenţiale la adresa militarilor americani desfăşuraţi în regiune sau a aliaţilor noştri, Coreea de Sud şi Japonia»”, deplânge el.

”Sunt aproape trei ani de când această administraţie se află în funcţie şi nu există niciun progres tangibil pentru ca Coreea de Nord să ia decizia strategică de a nu dezvolta armament nuclear”, constată John Bolton, subliniind că ”timpul este în favoarea proliferatorului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.