Şefa democraţilor în Congrsul american Nancy Pelosi nu era pregătită luni să trimită Senatului documentele necesare în vederea organizării procesului destituirii lui Donald Trump, prevăzut în ianuarie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, a adoptat miercuri două capete de inculpare a şefului statului american, care urmează să fie judecat în Senat de ”abuz de putere” şi ”obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului”.

Însă Pelosi vrea să obţină garanţii de la această Cameră superioară a Congresului, majoritar republicană, cu privire la posibilitatea audierii martorilor care au refuzat să fie audiaţi în Comisia de anchetă parlamentară din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

”Camera nu poate să aleagă” cine dintre membrii săi vor juca rolul de procurori ”atât timp cât nu ştim ce fel de proces va desfăşura Senatul”, a explicat ea pe Twitter.

Preşedintele Donald Trump nu a colaborat în ancheta Camerei Reprezentanţilor, pe a cărei procedură a denunţat-o.

”Care va fi următoarea scuză?”, se întreabă conducătoarea democrată.

Liderul majorităţii republicane în Senat Mitch McConnell a ironizat, la Fox News, ”poziţia absurdă” a lui Pelosi, care ”după ce l-a inculpat pe preşedinte nu trimite dosarul în Senat”.

”Ea crede că poate să ne spună cum să desfăşurăm procesul”, a adăugat el, dând asigurări că crea să organizeze acest proces istoric ”la fel” ca procesul preşedintelui democrat Bill Clinton din 1998.

Donald Trump a acuzat-o luni pe Pelosi, pe Twitter, de faptul că a provocat ”procesul cel mai nedrept din istoria Congresului american, iar acum cere echitate Senatului, încălcând toate regulile făcând acest lucru”.

În privinţa destituirii, Constituţia americană este foarte succintă, lăsând Senatului mână liberă cu privire la durata şi modalitatea procesului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.