Manifestanţi în favoarea democraţiei de la Hong Kong s-au adunat duminică după-amiaza în semn de solidaritate faţă de uiguri, comparându-şi soarta cu cea a acestei minorităţi musulmane din China, riscând să înfurie Beijingul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele de ordine au intervenit pentru a diseprsa această manifestaţie, după ce contestatari s-au dus să dea jos un steag chinez de pe o clădire guvernamentală din apropiere.

Crearea unui vast sistem de supraveghere şi închisori în regiunea chineză Xinjiang este urmărită cu o îngrijorare deosebită în fosta colonie britanică, teatrul din iunie al celei mai grave crize politice de la retrocedarea sa în 1997.

Regiunea semiautonomă este teatrul unor manifestaţii recurente care denunţă reculul libertăţilor sau brutala ripostă a poliţiei în această criză.

Frecvent, la manifestaţii se strigă sloganuri prouigure, însă duminică s-a organizat expres pentru prima oară o manifestaţie de susţinere a minorităţii.

Aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat într-o piaţă, în apropiere de faleză, pe Insula Hong Kong, pentru a asculta oratori care au spus că regimul chinez ar putea să duplice la Hong Kong reprimarea din Xinjiang.

”Nu trebuie să-i uităm pe cei care ne împărtăşesc obiectivul, lupta pentru libertate şi democraţie şi furia împotriva Partidului Comunist Chinez (PCC)”, a declarat un manifestant la microfon, declanţând aplauzele manifestanţilor.

Mulţi agitau steagul ”Turkestanului Oriental” - numele folosit de către separatiştii uiguri, un banner albastru cu o stea şi o semilună albe.

Mulţi locuitori ai Hong Kongului au sentimemtul unui amestec tot mai puternic al Beijingului în afacerile regiunii, o încălcare a princiipiului ”o ţară, două sisteme”, menit să garanteze teritoriului, până în 2047, libertăţi care nu există altundeva în China.

”Guvernul chinez este obsedat de control. El nu poate tolera opiniile diferite”, a declarat pentru AFP Katherine,o funcţionară în vârstă de aproximativ 20 de ani, înainte să intervină poliţia.

”Ei fac ceea ce fac în Xinjiang pentru că le este frică. Vor face la fel la Hong Kong atunci când vor prelua oraşul”, apreciază ea.

În numele luptei împotriva separatismului şi terorismului islamist, regimul chinez a consolidat drastic măsurile de supraveghere la Xinjiang de aproximativ doi ani.

Cei aproximativ zece milioane de uiguri - principala etnie din regiune - sunt extrem de vizaţi. Potrivit unor organizaţii de apărarea drepturilor omului, un milion dintre ei ar fi fost internaţi în lagăre de reeducare.

Beijingul dezminte acest număr şi afirmă că este vorba despre ”centre de formare profesională” menite să lupte împotriva radicalizării islamiste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.