Autorităţile ruse au anunţat moartea unui al doilea agent din cadrul serviciilor ruse de securitate FSB în urma atacului armat de joi, în apropierea sediului central al serviciilor secrete, la Moscova, al cărui autor, un rus în vârstă de 39 de ani, a fost identificat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comitetul de anchetă, însărcinat cu dosare importante în Rusia, a confirmat informaţii de presă potrivit cărora bărbatul care a deschis focul şi care a fost ucis apoi de forţele de ordine este Evgheni Maniurov, un locuitor din regiunea Moscovei.

Potrivit cotidienelor Kommersant, Komsomolskaia Pravda, postului de televiziune REN-TV şi altor publicaţii, atacatorul locuia la Podolsk, la sud de Moscova. Amator de tir sportiv, el a lucrat ca gardă de securitate.

Comitetul de anchetă a anunţat, de asemenea, moartea unui al doilea agent FSB, care nu apărea în bilanţurile prezentate. Rănit în atacul armat, ”el a fost transportat la spital în stare gravă, unde a decedat”, a anunţat organizaţia.

Atât Serviciul federal rus de securitate (FSB), al cărui sediu în centrul Moscovei a fost vizat, cât şi Comitetul de anchetă au comunicat până acum în mod laconic.

Bilanţul atacului este de doi agenţi FSB morţi şi cinci persoane rănite - inclusiv un civil.

Atacatorul a fost ucis prin împuşcare la puţin timp după ce a deschis focul, în zona Pieţei Lubianka, la Moscova, unde se află impozanta clădire galbenă-maro în care se află sediul acestei instituţii moştenitoare a KGB.

Unul dintre puţinii oficiali ruşi care s-a exprimat vineri cu privire la acest subiect este primarul capitalei, Serghei Sobianin, care a anunţat pe Twitter că răniţii ”primesc toate îngrirjirile necesare”.

Niciun indiciu nu a fost oferit despre motivaţiile atacatorului. Ancheta a fost deschisă cu privire la ”atingere la viaţa unui agent al forţelor de ordine”.

Atacul a intervenit în contextul în care Rusia sărbătoreşte, ca în toţi anii, la 19 decembrie, Ziua Agenţilor Contraspionajului Militar, iar la 20 decembrie Ziua Agenţilor Serviciilor de Securitate.

Preşedintele Vladimir Putin, un fost agent KGB şi un un fost director FSB (1998-1999), participa de altfel, joi, la momentul faptelor, la o ceremonie care marca aceste sărbători profesionale.

Atacul a avut loc în plin centrul Moscovei, la aproximativ zece minute de Kremlin, sediul preşedinţiei, un cartier în care prezenţa poliţiei este în continuare densă.

PERMIS DE PORT DE ARMĂ

Presa rusă a dezvăluit percheziţii nocturne la domiciliul suspectului, la Podolsk, un oraş cu 300.000 de locuitori situat la aproximativ 40 de kilometri de centrul capitalei ruse. Mai multe arme erau înregistrate în mod legalpe numele acestuia.

Ziarul Komsomolskaia Pravda a dicutat cu unul dintre antrenorii de tir ai sportivului ucis.

”El discuta normal, venea la curs într-o parka neagră, lungă. I se propunea să o dea jos, dar spunea că îi e bine aşa”, a declarat instructorul Oleg Solovici, care nu a remarcat nimic ”anormal”.

”Deţinea o puşcă cu ţeava ghintuită de 7,62 milimetri, cu toate autorizaţiile, ceea ce înseamnă că, de cel puţin cinci ani deţinea (legal) o puşcă de vânătoare. Asta înseamnă că statul avea încredere în el”, a relevat el.

O vecină, intervievată de postul REN-TV, s-a declarat ”şocată. Este o familie (atacatorul şi mama sa) bună”.

Mai multe publicaţii au difuzat o fotografie cu corpul celui care este prezentat ca fiind atacatorul, un bărbat corpolent, cu sânge pe faţă, care poartă ochelari şi o barbă scurtă grizonantă.

Rusia a fost teatrul a numeroase atentate în anii 2000, în legătură cu Războiul din Cecenia împotriva separatiştilor, iar apoi în legătură cu rebeliuea islamistă care a însângerat Caucazul de Nord.

În 2010, un dublu atentat-sinucigaş a vizat metroul din Moscova. Una dintre explozii a avut loc în staţia de metrou Lubianka. FSB a fost vizat, de asemenea, în octombrie 2018, când un adolescent în vârstă de 17 ani, care se revendica de la mişcarea anarhistă, s-a detonat într-o filială locală, în nordul ţării, rănind trei angajaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.