Premierul Ludovic Orban afirmă că avem datoria să omagiem memoria "celor care au pus libertatea mai presus de propria viaţă pentru ca România să renască, eliberată din carapacea regimului comunist". "Avem responsabilitatea, faţă de memoria martirilor Revoluţiei Române, să se facă dreptate, iar societatea românească să cunoască adevărul", spune Orban.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Luna decembrie a devenit pentru România simbolul eliberării de sub dictatura comunistă. S-au împlinit zilele trecute trei decenii de când scânteia anticomunistă s-a aprins la Timişoara; astăzi, 21 decembrie, cinstim Memoria Victimelor Comunismului în România, iar mâine, 22 decembrie, marcăm 30 de ani de la Victoria Revoluţiei Române şi a Libertăţii", afirmă Ludovic Orban, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România şi Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii.

El adaugă că sfârşitul anului 1989, în care românii s-au ridicat cu mult curaj pentru libertate, adevăr şi dreptate şi au pus capăt regimului tiranic şi corupt, a schimbat cursul istoric al României.

Românii au ales atunci un drum pe care şi l-au dorit ireversibil şi care a constituit punctul de plecare şi un fundament solid pentru respectarea drepturilor omului, libertate de expresie, democraţie parlamentară, pluralism în toate aspectele vieţii publice, economie de piaţă,  apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană, mai afirmă Orban.

"România de astăzi, ataşată valorilor democraţiei, este un bun câştigat cu suferinţa şi jertfa eroilor şi martirilor, a tuturor celor care au ştiut, au putut şi au avut curajul să spună nu regimului dictatorial şi să dovedească faptul că dorinţa de libertate, solidaritatea, speranţa nu pot fi ucise de gloanţe. Avem datoria să omagiem memoria tuturor celor care au pus libertatea mai presus de propria viaţă pentru ca România să renască, eliberată din carapacea regimului comunist. Avem responsabilitatea, faţă de memoria martirilor Revoluţiei Române, să se facă dreptate, iar societatea românească să cunoască adevărul", susţine premierul.

Potrivit sursei citate, sunt încă printre noi persoane care, în acele zile tulburi, au fost rănite ori şi-au pierdut copiii, părinţii sau pe cineva drag şi care aşteaptă ca instituţiile statului de drept să facă dreptate.

"Sunt răspunsuri prea mult timp aşteptate de români şi în lipsa cărora coeziunea şi încrederea societăţii au fost şubrezite. Avem atât datoria, cât şi responsabilitatea faţă de sacrificiul eroilor Revoluţiei Române de la 1989 să apărăm drepturile, libertăţile şi valorile pentru care ei au luptat şi să nu permitem niciunei puteri politice să mai acţioneze împotriva cetăţenilor. Iar pilda cea mai puternică a istoriei recente este că democraţia, libertăţile şi dreptul fiecărui român la o viaţă prosperă trebuie apărate zi de zi, cu fermitate, pentru a ne asigura că represiunea şi crimele împotriva propriului popor nu vor mai avea loc niciodată", spune Orban.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.