Procurorul Curţii Penale Internaţionale Fatou Bensouda a anunţat vineri că vrea să deschidă o anchetă completă cu privire la eventuale crime de război în Palestina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt convinsă că există o bază rezonabilă care să justifice deschiderea unei anchete cu privire la situaţia din Palestina” şi ”că au fost comise crime de război sau sunt pe cale să fie comise în Cisiordania, la Ierusalimul de Est şi în Fâşia Gaza”, a declarat, citată într-un comuncat Fatou Bensouda.

Ea a solicitat CPI ”să se pronunţe cu privire la competenţa teritorială a Curţii Penale Internaţionale în situaţia Palestinei”.

”I-am cerut să se pronunţe cu privire la «teritoriul» asupra căruia Curtea îşi poate exercita competenţa şi cu privire la cine poate face obiectul unei anchete, şi anume dacă el cuprinde Cisiordania, Ierusalimul de Est şi (Fâşia) Gaza”, a adăugat ea.

Fatou Bensouda consideră că este ”imperativ” ca ”judecătorii să se pronunţe asupra problemei teritoriului pe care eu pot ancheta înainte să încep ancheta”.

Palestinienii au salutat această decizie.

”Palestina salută această etapă, care ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu mult timp, (de) ajungere la o anchetă, după aproape cinci ani lungi şi dificili de examinare preliminară”, a anunţat Ministrul palestinain de Externe într-un comunicat.

În 2015, Fatou Bensouda a deschis o anchetă preliminară cu privire la acuzaţii de crime de război şi crime împotriva umanităţii în Israel şi în teritoriile palestiniene, în urma Războului din Fâşia Gaza din 2014.

Israelul, care nu este membru al Curţii Penale Internaţionale, înfiinţate în 2002 cu scopul de a judeca cele mai rele atrocităţi comise în lume, a criticat acest anunţ.

”Decizia procurorului Curţii Penale Internaţionale a transformat CPI în instrument politic al delegitimării statului Israel”, a declarat Netanyahu, citat într-un comunicat.

El denunţă o ”zi sumbră pentru adevăt şi justiţie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.