Suntem în perioada Sărbătorilor şi ne aşteptăm ca dorinţele de Crăciun să se audă din ce în ce mai tare. Pe primele locuri se află cel mai des telefoanele mobile şi tabletele. În urmă cu 10 ani, situaţia era un pic diferită – laptopul era la putere. Ce s-a întâmplat între timp?

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primul lucru de menţionat este explozia aplicaţiilor mobile. Uşor de instalat şi foarte satisfăcătoare, acestea au determinat creşterea în popularitate a smartphone-ului. Pe lângă acestea, dezvoltarea reţelelor sociale şi modul în care omenirea a ajuns să consume informaţia au făcut din telefon gadget-ul pe care trebuie să-l ai în permanenţă cu tine.

Având în vedere popularitatea telefoanelor mobile, producătorii au atacat domeniul în care laptopurile străluceau: productivitatea. Pe lângă promisiunea unui divertisment de o calitate mai bună, cele mai cunoscute brand-uri au insistat pe ideea că tabletele au puterea şi flexibilitatea de a înlocui laptopurile. Dacă judecăm după numărul de unităţi vândute în fiecare an, se pare că aceştia au dreptate. În ciuda scăderii în vânzări, laptopurile sunt mai relevante ca niciodată. Iată câteva motive.

Productivitatea e în continuare specialitatea laptopurilor

Nicio tastatură virtuală nu poate înlocui una fizică atunci când vine vorba de scrierea documentelor mari. Ecranul tactil este foarte util în cazul mesajelor, însă o tastatură fizică este cea mai bună alegere când vine vorba de a fi productiv. Email-uri lungi, crearea rapoartelor, scrierea lucrărilor de licenţă devin mai uşoare atunci când ai acel feedback din partea tastelor.

Pe lângă tastatură merită să menţionăm şi mouse-ul. Chiar dacă ecranele tactile sunt precise pentru toată lumea, cursorul de pe ecran rămâne cel mai comod lucru de a controla elementele. Selectarea informaţiilor dorite este mult mai facilă prin click-and-drag, iar faptul că mâna nu acoperă toate lucrurile pe care doreşti să le vezi este un mare plus.

Gaming-ul e într-o altă ligă

Ultimii 10 ani au oferit numeroase jocuri celebre pe platformele mobile. Rovio a anunţat că Angry Birds împlineşte 10. PUBG şi Fortnite sunt jocurile momentului, extinzându-se şi pe alte platforme. Mai are rost să aduc aminte de Candy Crush sau de jocul lui Kim Kardashian?

În ciuda acestor hituri, gaming-ul pe PC este într-o altă ligă. Graţie jocurilor precum League of Legents şi DotA 2, gaming-ul pe PC a dat naştere fenomenului eSports. Popularizarea gamingului a dus la dezvoltarea soluţiilor portabile pentru pasionaţii de jocuri. Nu mai există laptopuri ASUS, ci Republic of Gamers. Alienware este un nume sinonim cu gaming-ul portabil. Acer are seria Predator, iar Lenovo se laudă cu gama Legion. Oriunde priveşti, ai o grămadă de brand-uri din care să alegi, iar toate îţi oferă un laptop cu o tastatură demnă de gaming, un procesor ultra-rapid şi, poate cel mai important, o placă video pe care nu le vezi pe laptopurile obişnuite.

Greutatea nu mai este o problemă

Unul dintre argumentele în favoarea tabletelor este greutatea mult mai mică. Dacă ne uităm la Apple şi la cele mai noi produse, lucrurile stau în felul următor: un iPad Pro 11”, cea mai mică tabletă Apple ce promite să înlocuiască un laptop obişnuit, cântăreşte 468 de grame, în timp ce un MacBook Air se opreşte la 1.25kg. La prima vedere, ai zice că diferenţa este uriaşă, însă iPad-ul nu vine la pachet cu o tastatură. Accesoriul original, vândut de celebra companie Apple, cântăreşte 297 de grame, ceea ce ridică totalul la 765 de grame. Diferenţa de aproape jumătate de kilogram în favoarea tabletei.

Situaţia se schimbă în momentul în care îţi doreşti un ecran la fel de mare ca al laptopului. În cazul iPad Pro 12.9”, greutatea tabletei şi a tastaturii se ridică la 1038 de grame. Merită diferenţa de aproape 200 de grame pentru un gadget care nu este la fel de rigid când vine vorba de utilizarea tastaturii? Noi zicem că nu.

Toate aceste motive ar trebui să fie suficiente pentru a te convinge că laptopurile sunt în continuare o alegere cât se poate de logică într-un peisaj dominat de telefoane mobile şi tablete. Dacă ai nevoie de încă unul, de final, gândeşte-te la complexitatea aplicaţiilor specifice PC-urilor şi câte lucruri poţi face cu acestea, spre deosebire de cele mobile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.