Federaţia Sanitas reclamă că Guvernul este hotărât să îşi asume răspunderea pe un pachet de legi cuprinzând modificări ce prejudiciază drepturile salariaţilor pe care îi reprezentă fără a consulta, în prealabil, în nicio formă partenerii sociali. "Nu vom accepta sub nicio formă modificarea modului de calcul al sporurilor salariaţilor pe care îi reprezentăm, raportarea lor la salariul de bază aflat în plată pentru fiecare funcţie fiind singurul pe care la acest moment îl considerăm corect şi echitabil", arată Sanitas. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii anunţă că au avut loc consultări cu sindicatele, timp de două zile, fiind discutate aspecte care vizează condiţiile de muncă, bugetul pe 2020, asigurarea veniturilor personalului sanitar, inclusiv realizarea unei analize pentru modificarea Regulamentului de sporuri care produce diferenţe între spitalele din subordinea MS şi cele din subordinea autorităţilor locale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Federaţia Sanitas afirmă, într-un comunicat de presă transmis vineri, că actualul Guvern încalcă în mod constant Legea dialogului social, la toate nivelurile.

"În fapt, Guvernul României este hotărât să îşi asume răspunderea pe un pachet de legi cuprinzând modificări ce prejudiciază drepturile salariaţilor pe care îi reprezentăm fără a consulta, în prealabil, în nicio formă partenerii sociali. Mai mult, atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pregătesc şi raportează impactul bugetar al modificărilor propuse în proiectele de legi ce urmează a fi asumate, fără să consulte organizaţiile sindicale reprezentative, într-un cadru organizat, legal şi echitabil", spun reprezentanţii Sanitas.

Ei susţin că au loc "întâlniri semi-oficiale, cu reprezentanţi ai unor organizaţii nereprezentative, cu rezultate îndoielnice şi nerelevante pentru marea masă de salariaţi care merită, în contextul discuţiilor ample din spaţiul public, atât răspunsuri clare şi asumate cât şi asigurări referitoare la păstrarea drepturilor ce le revin".

"În acest context, Federaţia SANITAS, care nu a fost consultată oficial şi instituţional referitor la nicio modificare pe care Guvernul intenţionează să o adopte privind salarizarea membrilor săi, declară că nu va abdica de la principiile sale în ceea ce priveşte protejarea drepturilor tuturor membrilor şi în ceea ce priveşte promovarea unui dialog social real, constructiv şi corect. Nu vom accepta sub nicio formă modificarea modului de calcul a sporurilor salariaţilor pe care îi reprezentăm, raportarea lor la salariul de bază aflat în plată pentru fiecare funcţie fiind singurul pe care la acest moment îl considerăm corect şi echitabil", arată Sanitas.

De asemenea, sindicaliştii arată că nu sunt de acord cu "sacrificarea niciunei categorii de salariaţi din sistemul de Sănătate şi cel de Asistenţă Socială, aceste sisteme având caracteristici distincte, incomparabile cu ale celorlalte categorii de bugetari".

Sanitas are peste 100.000 de membri de sindicat din toate categoriile de salariaţi, fiind o organizaţie reprezentativă atât pentru sectorul sanatate, cât şi pentru sectorul asistenţă socială, semnatară a Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector bugetar Sănătate.

La rândul său, Ministerul Sănătăţii a transmis că dialogul cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul sanitar continuă.

Conform unui comunicat de presă transmis de MS, în perioada 19-20 decembrie, Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, s-a întâlnit cu reprezenanţii Uniunii Naţionale a Sindicatelor din Sănătate TESA, cu Federaţia Solidaritatea Sanitară din România, cu Federaţia SANITAS, precum şi Uniunea Naţională a Sindicatelor Asistenţilor Medicali din Serviciile de Ambulanţă.

"Au fost discutate mai multe aspecte care vizează condiţiile de muncă în sectorul sanitar, bugetul alocat domeniului Sănătăţii în anul 2020, precum şi aspecte privind asigurarea veniturilor personalului sanitar, inclusiv realizarea unei analize pentru modificarea Regulamentului de sporuri care produce diferenţe între spitalele din subordinea MS şi cele din subordinea autorităţilor locale", arată MS.

Conform aceleiaşi surse, oficialul a exprimat întrega deschidere pentru dialog şi colaborare a actualei echipe de conducere a Ministerului Sănătăţii. Toate aspectele discutate în aceste două zile vor fi prezentate partenerilor din Guvern, respectiv reprezentanţilor Ministerului Muncii şi a Finanţelor Publice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.