Un agent din cadrul Serviciului rus de securitate (FSB) a fost ucis, iar alte cinci persoane au fost rănite, joi, într-un atac comis de către un bărbat înarmat în apropierea sediului central al acestei instituţii, la Moscova, a anunţat FSB, dând asigurări că suspectul a acţionat singur şi a fost ”neutralizat”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un necunoscut a deschis focul în apropiere de numărul 12, pe strada Balşaia Lubianka. Există răniţi. Identificarea sa este în curs, criminalul a fost neutralizat”, a declarat serviciul de presă al FSB presei ruse.

”Un agent al serviciului este mort”, a anunţat apoi aceeaşi sursă.

Ministerul rus al Sănătăţii a anunţat cu câteva minute mai înainte că doi agenţi FSB ”prezentau răni extrem de grave”, iar apoi că cinci persoane au fost rănite

Termenul ”neutralizat” înseamnă, în general, în jargonul poliţist rus, că un atacator a fost ucis.

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat cu privire la această situaţie, a anunţat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, citat de Tass.

Schimbul de focuri de armă a avut loc joi seara, în apropierea sediului central al FSB - serviciul rus federal de securitate -, unul dintre moştenitorii KGB-ului sovietic, în plin centrul Moscovei, la aproximativ zece minute pe jos de Piaţa Roşie şi de Kremlin, sediul preşdinţiei ruse.

Circumstanţele atacului rămân vagi, însă, potrivit agenţiilor ruse de presă de stat, care citează FSB, atacatorul nu a intrat în sediul serviciilor secrete.

Forţele de ordine erau în continuare desfăşurate în număr mare în cartier către ora locală 20.00 (19.00, ora României), la aproximativ două ore după ce primii martori au evocat schimburi de focuri de armă pe reţele de socializare.

PĂREA MORT

Un martor intervievat de AFP nu departe de locul incidentului a evocat numeroase focuri de armă joi seara.

”Nu puteam să număr, (era) probabil o armă automată”, a povestit AFP acest martor, Andrei Molceanov.

”Am văzut personal un agent rănit. Era culcat şi părea mort”, iar apoi a fost ”luat cu o ambulanţă”, a declarat el.

”Puţin contează motivaţia lor, oamenii care au făcut asta ştiau că aveau să fie eliminaţi, inevitabil (...). Acesta este centrul Moscovei. O persoană trebuie să fie complet disperată pentru ca să facă aşa ceva”, a adăugat Pavel, alt martor.

O anchetă cu privire la un ”atentat la viaţa unui agent al forţelor de ordine” a fost deschisă, a anunţat Comitetul rus de anchetă, însărcinat cu investigaţiile în infracţiunile cele mai grave.

Potrivti agenţiei Interfax, unele străzi învecinate au fost redeschise circulaţiei. Sediul serviciilor secrete rămânea încercuit.

Jurnalişti AFP prezenţi la faţa locului au auzit încă un foc de armă către ora 16.15 GMT (18.15, ora Românei), iar forţele de ordine au cerut presei şi trecătorilor să se îndepărteze. nu li s-a dat nicio explicaţie.

Poliţia se afla la faţa locului, cu girofarurile pornite. Agenţi din cadrul unor unităţi de elită, cu căşti şi cagule au fost de asemenea desfăşuraţi, dar şi ambulanţe.

Incidentul a avut loc la câteva ore după încheierea marii conferinţe de presă anuale a lui Vladimir Putin. Potrivit agenţiei RIA Novosti, Putin participa după aceea la o ceremonie în onoarea contraspionajului rus

Preşedintele rus a condus FSB în perioada 1998-1999, iar biroul său se afla în acest imobil al serviciilor secrete în apropierea căruia a avut loc incidentul. El a fost, de asemenea, agent KGB în perioada sovietică, în Germania de Est.

Mai multe înregistrări video puse în circulaţie pe reţele de socializare surprind poliţişti înarmaţi fugind în apropierea impozantului imobil galben-maro al FSB.

Într-o înregistrare difuzată pe contul de Twitter al site-ului de ştiri Lenta.ru se aud focuri de armă în apropierea Pieţei Lubianka, decorată cu ocazia sărbătorilor de la sfârşitul anului cu brazi mari iluminaţi.

ATENTATE ÎN TRECUT

În altă înregistrare video, preluată de mai multe publicaţii online, filmată de la fereastra a ceea ce pare să fie o cafenea, se pot vedea poliţişti înarmaţi, fugind aplecaţi, pe stardă.

Rusia a fost teatrul mai multor atentate în anii 2000, în legătură cu Războiul din Cecenia împotriva separatiştilor, iar apoi cu rebeliunea islamistă care a însângerat Caucazul de Nord.

În 2010, un dublu atentat sinucigaş a vizat metroul de la Moscova. Una dintre explozii a avut loc în staţia de metrou Lubianka, situată lângă sediul FSB.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.