Preşedintele american Donald Trump a fost inculpat miercuri seara într-un vot în Congres sinonim unui proces de destituire a fostului om de afaceri, care a denunţat imediat ”ura” adversarilor săi politici, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Camera Reprezentanţilor, dominată de democraţi, s-a pronunţat în favoarea ”impeachment”-ului miliardarului republican în vârstă de 73 de ani cu privire la ”abuz de putere” cu 230 de voturi la 197.

Revine de-acum Senatului să-l judece pe Donald Trump, probabil în ianuarie. Însă republicanii, care controlează Camera superioară a Congresului au intenţia fermă de a-l achita pe preşedinte.

”Preşedintele are încredere în Senat să restabilească ordinea”, a reacţionat Casa Albă. ”El este pregătit pentru următoarele etape şi are încredere în faptul că va fi complet disculpat”.

Votul de miercuri seara în Cameră, care intervine cu mai puţin de un an înaintea alegerilor prezidenţiale, este istoric.

Doar alţi doi preşedinţi - Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1998 - au fost inculpaţi. Republicanul Richard Nxon, împotmolit în scandalul Watergate, a preferat să demisioneze în 1974 înainte să fie inculpat.

În mod spectaculos, hotărârea a avut loc în momentul în care Donald Trump se afla la tribuna unui miting de campanie, la Battle Creek, în Michigan, la aproximativ 1.000 de kilometri de Washington.

Acuzând ”stânga radicală” de faptul că este roasă de ”invidie şi ură”, el i-a acuzat pe democraţi că încearcă ”să anuleze votul a zeci de milioane de americani” şi că încearcă să-l dea afară de la Casa Albă. El a apreciat că adversarii săi politici tocmai au comis un ”suicid politic”.

Mai târziu, el a postat pe Twitter o fotografie alb-negru în care apare cu degetul întins înainte şi legenda ”în realitate ei nu mă vizează pe mine. Ei vin după voi. Eu doar le stau în cale”.

”Este tragic, însă actele iresponsabile ale preşedintelui fac inculparea sa necesară”, i-a replicat Nancy Pelosi, şefa democraţilor în Congres. ”El nu ne-a lăsat altă opţiune”, a adăugat ea.

Al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, care intenţionează să candideze la al doilea mandat, la 3 noiembrie 2020, a fost inculpat de asemenea de obstrucţionarea bunlui mers al activităţii Congresului, din cauza refuzului său de a participa la ancheta destituirii sale.

Lui Trump i se reproşează că a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la unul dintre potenţialii săi rivali în alegerile prezidenţiale din 2020, Joe Biden.

”PROTEJAREA DEMOCRAŢIEI”

Votul a urmat, cu câteva excepţii, liniile stricte de partid.

Republicanii consideră că procedura destituirii este ”o glumă absolută”, o ”şmecherie” care nu se bazează pe ”niciun fapt” şi este motivată de aversiunea democraţilor faţă de preşedintele care sparge codurile.

Fals, le-au răspuns, la unison, congresmeni democraţi. Procedura care-l vizează pe preşedinte nu are nimic a face cu consideraţiile persoanale sau divergenţele politice, au dat ei asigurări. Este vorba, potrivit lor, despre ”protejarea Constituţiei”, ”democraţie” şi ”statul de drept”, ameninţate de un preşedinte care se crede ”deasupra legilor”, ca ”un monarh”.

Un singur punct de acord a apărut între cele două tabere - această zi ”tristă” va intra în cărţile de Istorie.

Rămâne de văzut cum vor coopera cele două Camere în vederea continuării procedurii.

”Întrebarea este, acum, Senatul îşi va face datoria? Senatorii îşi vor respecta jurământul?”, a avertizat Adam Schiff, care a supervizat ancheta vizându-l pe miliardarul republican.

Nancy Pelosi a sugerat că ar putea sănu transmită artocolele de acuzare Camerei superioare, ceea ce ar declanşa o nouă bătălie politică între cele două partide.

”Era intenţia noastră”, a declarat ea într-o conferinţă de presă. ”Însă vom vedea ce se întâmplă”.

Furtunosul preşedinte septuagenar vrea să transforme această încercare în victorie politică. Care este obiectivul afişat? Să se folosească de această procedură pentru a-şi galvaniza baza, iar cu ajutorul succesului economiei americane să-şi smulgă realegerea peste 11 luni.

El spune, odată cu republicanii, că procedura destituirii sale este tot mai puţin populară în rândul americanilor.

Însă sondajele arată că liniile au rămas nemişcate. Potrivit unui studiu NBC News/Wall Street Journal făcut public cu doar câteva ore înainte de votul din Camera inferioară a Congresului, 48% dintre americani se declară în favoarea destituirii lui Donald Trump, iar... alţi 48% dintre americani i se opun.

”NEVINOVAT”?

La Battle Creek, în Michigan, susţinătorii săi şi-au afişat o încredere nezdruncinată în preşedintele lor.

”Un om nevinovat este pe cale să fie judecat cu privire la o grămadă de absurdităţi”, îşi exprimă regretul una dintre fanele sale, Wendy Timmerman. "N-am nicio îndoială, este o escrocherie”, subliniază alt fan, Joe Bontrager.

Însă, pentru democraţi, fostul om de afaceri a trădat jurământul de preşedinte.

”El este pregătit să ne sacrifice securitatea naţională (...) pentru a-şi  îmbunătăţi şansele de a fi reales”, îl acuză Adam Schiff.

Este vizat astfel un şantaj la care Donald Trump şi câţiva dintre apropiaţii săi l-ar fi supus pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

La 25 iulie, Donald Trump îi cere acestui preşedinte novice în politică, al unei ţări aflate în conflict cu Rusia, să anunţe o anchetă anticorupţie împotriva democratului Joe Biden şi fiului său Hunter Biden, un fost membru al Consiliului de Administraţie al întreprinderii ucrainene în domeniul gazelor naturale Burisma.

Un fascicul de informaţii concordante şi de mărturii par, în plus, să  ateste că o legătura s-a stabilit între anunţul uneia dintre aceste eventuale investigaţii şi plata unui ajutor militar american destinat Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.