Un avocat elveţian a declarat miercuri că i-a împrumutat un milion de dolari unui asociat al lui Rudy Giuliani, avocatul personal al preşedintelui american Donald Trump, şi soţiei acestuia, pentru ca aceştia să-şi cumpere o cază în Florida, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest asociat al lui Giuliani, Lev Parnas, un cetăţean american de origine ucraineană, urmează să fie judecat cu privire la încălcarea legislaţiei finanţării campaniei electorale.

Arestat în octombrie şi apoi eliberat provizoiu, Parnas, care neagă faptele care-i sunt reproţate, este acuzat că a folosit o firmă-paravan pentru a da înapoi aproximativ 325.000 de dolari unui comitet de campanie în favoarea lui Trump. El a fost plasat sub arest la domiciliu în Florida.

Într-un comunicat adresat Reuters, care constituie prima sa declaraţie publică de după dezvăluirea cazului, avocatul elveţian arată că împrumutul acordat lui Lev şi Svetlanei Parnas este o tranzacţie de natură pur privată.

”Aceste fonduri erau întru totul ale mele, iar eu nu am acţionat în acest caz la cererea sauîn numele vreunuia dintre clienţii mei sau oricui altcuiva”, precizează Ralph Isenegger.

Potrivit procuraturii americane, între clienţii avocatului elveţian, stabilit la Dubai, în Emiratele Arabe Unite (EAU), se află oligarhul ucrainean Dmitro Firtaş, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Ucraina, vizat de o cerere de extrădare formulată de justiţia americană cu privire la presupuse fapte de corupţie.

Într-o cerere adresată la 11 decembrie unui judecător din Manhattan în vederea obţinerii încarcerării lui Parnas înainte de proces, procuratura americană subliniază că acesta din urmă întreţine ”relaţii considerabile în străinătate şi are acces la surse financiare străine aparent nelimitate”.

Din reţeaua acestuia face parte un oligarh ucrainean care trăieşte la Viena şi care luptă împotriva extrădării sale în Statele Unite. Identitatea sa nu figurează în cererea procuraturii, însă această descriere corespunde lui Dmitro Firtaş.

În comunicatul său, Ralph Isenegger precizează că Lev şi Svetlana Parnas au cerut acest împrumut în august. Banii le-au fost daţi în cinci tranşe, de câte 200.000 de dolari. Împrumutul, cu o dobândă de 5%, este rambursabil până în 2024.

”Este o tranzacţie personală între mine şi Lev şi Svetlana Parnas (...). Domnul Parnas a cerut ca acest împrumut să rămână confidenţial. Nu am vorbit despre el cu nimeni altcineva”, adaugă avocatul.

Procuratura anchetează totodată cu privire la plăţi ale unor sume de bani către Rudy Giuliani, care nu a fost inculpat şi care dezminte orice încălcare.

Avocatul personal al lui Donald Trump este o figură-cheie în procedura în vederea destituirii preşedintelui american, acuzat că a exercitat presiuni asupra omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, pentru ca Kievul să ancheteze cu privire la Joe Biden, potenţialul său adversar democrat în alegerile prezidenţiale americane de la 3 noiembrie 2020, şi a fiului acestuia Hunter Biden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.