Iranul şi-a exprimat miercuri opoziţia faţă de negocierile între Statele Unite şi talibanii afgani, subliniind că nu poate rezulta nimic bun pentru Afganistan dintr-un proces de la care Guvernul şi poporul afgane sunt excluse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne opunem negocierilor dintre Statele Unite şi talibani”, a declarat contraamiralul Ali Shamkhani, secretarul Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale iraniene, într-o conferinţă de presă la Teheran.

”Orice luate de decizie, orice plan fără participarea poporului afgan este o strategie rea (...) sortită eşecului”, a subliniat el, instând asupra faptului că negocierile între americani şi talibani au loc ”în absenţa Guvernului afgan”.

”Talibanii sunt o realitate a poporului afgan care nu poate fi ignorată. Însă sunt toţi afganii talibani? Nu!”, a subliniat el.

Contraamiralul Shamkhani a făcut aceste declaraţii la finalul unei reuniuni, la Teheran, a unor oficiali de rang înalt în domeniul securităţii din şapte ţări - Afganistan, China, India, Iran, Uzbekistan, Rusia şi Tadjikistan - consacrată Afganistanului.

El a acuzat Statele Unite de faptul că se servesc de situaţia din Afganistan pentru a ”crea insecuritate la frontierele Iranului, Rusiei şi Chinei” şi a apreciat că organizarea acestui ”dialog pe tema securităţii regionale” este dovada eşecului Washingtonului în tentativa sa de a izola Iranul.

Statele Unite au anunţat săptămâna trecută o ”scurtă pauză” în discuţiile pe care le poartă la Doha, în Qatar, cu talibanii, după un atac în apropierea bazei aeriene americane de la Bagram în Afganistan.

La începutul lui septembrie, în urma unui atentat la Kabul, soldat cu 12 morţi, inclusiv un militar american, Donald Trump a oprit negocierile angajate cu un an mai devreme cu talibanii şi care păreau pe punctul de a conduce la un acord.

Trump a anunţat la sfârşitul lui noiembrie o reluare a discuţiilor şi a insistat asupra necesităţii unui armistiţiu.

Potrivit proiectului acordului din septembrie, rebelii urmau să se angajeze, în schimbul unei retrageri a forţelor americane, la măsuri de securitate, lansarea unui dialog cu Guvernul afgan şi la o reducere a nivelului violenţelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.