Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat, miercuri, că s-au găsit soluţii pentru plata integrală a salariilor pe luna noiembrie ale angajaţilor inspectoratelor teritoriale de muncă, respectiv a taxelor aferente acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aş dori să punctez faptul că echipa guvernamentală a găsit astăzi soluţia, prin adoptarea unei hotărâri de Guvern, pentru ca salariaţii inspectoratelor teritoriale de muncă să-şi poată primi salariile integral aferente lunii noiembrie, respectiv să se poată plăti taxele aferente acestor salarii", a spus Violeta Alexandru, după şedinţa de Guvern de miercuri.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, afirma, la începutul şedinţei de Guvern de vinerea trecută, că Inspecţia Muncii şi inspectoratele teritoriale de muncă nu mai au fonduri pentru plata salariilor aferente lunii noiembrie.

"Înţeleg că dintr-o dată decizia acestei instituţii a fost să plătească datorii restante rezultând din litigii între angajaţii inspectoratelor teritoriale de muncă şi instituţii, vechi de peste doi ani, lăsând astfel bugetele instituţiilor fără resursele necesare pentru plata salariilor", spunea Alexandru, menţionând că va propune măsuri ca angajaţii să nu sufere.

"Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, îşi exprimă regretul pentru situaţia în care se află angajaţii din Inspecţia Muncii (IM) şi din inspectoratele teritoriale de muncă (ITM), care au primit salariile diminuate. Din informaţiile primite în urma discuţiilor cu părţile implicate a reieşit că situaţia a apărut din cauza dezinteresului manifestat de conducerea Inspecţiei Muncii, dar şi din neatenţia angajaţilor din aparatul central al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS)", se arăta într-un comunicat de presă transmis ulterior de Ministerul Muncii.

Conform sursei citate, la rectificarea din luna august, ministrul PSD Marius Budăi a decis, de comun acord cu cei din conducerea de atunci a Inspecţiei Muncii, achitarea sumelor rezultate din litigiile de muncă din 2017 şi 2018, dar, fără explicaţie, nu şi pe cele din 2019.

În comunicat se arăta că Direcţia Buget din MMPS a pus în aplicare această decizie, deşi în buget nu erau prevăzuţi bani de salarii până la sfârşitul anului şi, conform unor înţelegeri verbale, se aştepta rectificarea.

"La rectificare s-au cerut bani, dar nu s-a explicat gravitatea problemei. Prin urmare, deşi s-au solicitat bani de la Ministerul de Finanţe, nu s-au primit, întrucât în contul ”Drepturi salariale”, la momentul vizualizării disponibilului, existau banii care încă nu erau transferaţi pentru plata litigiilor şi nu s-a precizat că acele sume nu erau pentru plata salariilor, iar Ministerul Finanţelor nu a sesizat că sunt două linii bugetare diferite în acelaşi capitol", mai scria în comunicat.

"Iată ce se întâmplă pe o schimbare politică şi una de secretar general la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi pe înţelegeri verbale necomunicate: sunt afectaţi oameni care nu au nicio vină! Însă, pentru că lucrurile trebuie clarificate, am sesizat comisiile de disciplină din Minister şi din Inspecţia Muncii”, declara Violeta Alexandru, citată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.