Ministerul public grec a cerut miercuri achitarea liderului Partidului Zori Aurii (neonazist) Nikos Michalokialos şi altor 15 conducători ai formaţiunii, acuzaţi de uciderea rapperului antifascist Pavlos Fyssas în 2013, în apropiere de Atena, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorul Adamantia Economou apreciază în rechizitoriu, după patru ani de audieri, că nu poate fi stabilită vina liderul partidului şi altor cadre din Zori Aurii în uciderea lui Pavlos Fyssas, omorât la vârta de 34 de ani.

Ea consideră, într-un comunicat citit la tribunal, că uciderea rapperului antifascist, înjunghiat în 2013 de către un presupus membru al partidului, Yiorgos Roupakias, este ”nepremeditată” şi că liderii Zorilor Aurii nu au dat ”niciun ordin” în vederea comiterii crimei.

Mama victimei, Magda Fyssa s-a declarat scandalizată de rechizitoriu.

”După tot acest timp, asta e tot ce au înţeles ei?”, a denunţat ea.

Pe baza unor interceptări ale unor conversaţii la telefon între membri ai Partidului Zori Aurii în noaptea în care a fost ucis Pavlos Fyssas, anchetatorii au argumentat că aceste cadre ale partidului erau la curent cu crima.

La începutul lui noiembrie, la prima sa înfăţişare în acest proces-fluviu, fondatorul şi liderul partidului neonazist a pledat ”nevinovat” şi a denunţat un ”complot politic care are drept ţintă partidul”.

La fel ca alte 15 cadre şi foşti deputaţi, Nikos Michaloliakos este acuzat de ”conducerea şi constituirea unei organizaţii criminale”.

În total, aproximativ 70 de persoane sunt inculpate în acest proces, de mai multe capete de acuzare, cu privire la care ele riscă între cinci şi 20 de ani de închisoare.

Verdictul urmează să fie dat la începutul lui 2020.

Catalogat drept ”istoric” de către partea civilă, acest proces a antrenat declinul partidului, care nu a mai reuşit să obţină vreun deputat în ultimele alegeri, în iulie.

Partidul Zori Aurii a intrat prima oară în Parlament în 2012, exploatând criza economică şi discreditarea de atunci a clasei politice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.