Cel puţin 250 de jurnalişti se află în prezent închişi în ţări din întreaga lume, pentru că şi-au făcut meseria, se arată într-un raport al Committee to Protect Journalists (CPJ), potrivit căruia cei mai mulţi sunt înregistraţi în China, Turcia, Arabia Saudită şi Egipt.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numărul jurnaliştilor aflaţi în închisori anul acesta este aproape de record. Anul trecut, CPJ a raportat un număr de 255 de ziarişti încarceraţi pentru că şi-au făcut meseria.

China a înăsprit cenzura cu privire la presă, Turcia a eliberat jurnalişti care acum aşteaptă să fie judecaţi, dar a încarcerat alţii, autoritarismul, instabilitatea şi protestele din Orientul MIjlociu au dus la o creşte a numărului jurnaliştilor închişi în această regiune - mai ales în Arabia Saudită, care se află acum la egalitate cu Egiptul, pe poziţia a treia a clasamentului ţărilor cu cei mai mulţi profesionişti din media încarceraţi.

Cel mai mare număr de jurnalişti aflaţi în închisorile din lume a fost de 273, înregistrat în 2016. 

După China, Turcia, Arabia Saudită şi Egipt, ţările unde se află cei mai mulţi sunt Eritreea, Vietnam şi Iran.

Majoritatea sunt acuzaţi de acţiuni împotriva Statului, la fel ca în anii trecuţi, iar 30, de difuzarea de „ştiri false” - o creştere cu 2 faţă de anul trecut.

Anul acesta este singurul din ultimii patru când Turcia nu este pe primul loc, însă numărul redus de jurnalişti aflaţi în închisori nu înseamnă o îmbunătăţire a situaţiei media turce. Scăderea la 47 de la 68, câţi erau anul trecut, reflectă succesul eforturilor Guvernului lui Recep Erdogan de a distruge media independente prin închiderea a peste 100 de entităţi. Zeci de jurnalişti însă aşteaptă să fie judecaţi şi există riscul ca ei să fie condamnaţi la închisoare, iar alţii au fost condamnaţi in absentia şi vor fi arestaţi dacă revin în ţară.

De când CPJ a început să întocmească aceste rapoarte, la începutul anilor 1990, Turcia a fost deseori rivala Chinei pentru primul loc în acest clasament infam. În 2019, CPJ a găsit cel puţin 48 de jurnalişti în închisorile din China, cu unul mai mult decât anul trecut. De când preşedintele Xi Jinping şi-a consolidat controlul politic asupra ţării şi a instituit o cenzură mai puternică asupra media, numărul jurnaliştilor închişi a crescut.

În Arabia Saudită, unde numărul jurnaliştilor închişi a crescut constant din 2011, se află în prezent după gratii 26 de jurnalişti, număr similar fiind înregistrat în Egipt.

În peste 18 cazuri, autorităţile saudite nu au comunicat acuzaţiile, iar cei care au fost verificaţi au fost condamnaţi rapid şi pe ascuns. Au fost raportate cazuri de tortură - rapoarte medicale care au fost dezvăluite, în primăvară, de The Guardian arătau cum deţinuţii politic erau bătuţi, arşi şi înfometaţi. Între aceştia, patru jurnalişti. Arestările şi abuzurile demonstrează că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, pe care SUA şi ONU îl consideră responsabil de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, în 2018, continuă reprimarea brutală a disidenţilor.

Cât priveşte Egiptul, numărul total al jurnaliştilor aflaţi în închisorile de aici este de 26. Unii au fost eliberaţi anul acesta, timp în care alţii au fost arestaţi - mai ales în septembrie, când au avut loc proteste. Cei mai mulţi sunt judecaţi în grup şi acuzaţi de terorism şi lansarea de ştiri false.

În Iran, ţară în care au avut loc proteste semnificative anul acesta, numărul jurnaliştilor deţinuţi a crescut la 11. Între ei, Mohammad Masaed, care a scris pe Twitter după ce accesul la internet fusese blocat pentru a nu putea fi difuzate ştiri despre protestele faţă de preţul crescut la gaz. El a scris „Salut, lume liberă” şi că a folosit 42 de proxy-uri diferite pentru a reuşi să fie online. Şi în Algeria au fost încarceraţi trei jurnalişti în timpul protestelor pro-democraţie.

Rusia are în custodie şapte jurnalişti, între care patru reţinuţi pentru documentare făcută în Crimeea despre populaţia tătară de aici şi atacurile Rusiei la adresa ei.

Un număr de 39 de jurnalişti sunt închişi în Africa Subsahariană, cei mai mulţi în Eritreea. Despre mulţi nu mai există informaţii de aproximativ două decenii. Camerun, Etiopia şi Nigeria se numără şi ele printre ţările unde jurnaliştii sunt ţinte.

În Asia, Chinei îi urmează Vietnamul, cu 12 jurnalişti aflaţi după gratii. 

98% dintre jurnaliştii aflaţi în prezent în închisori sunt originari din ţările respective. Trei jurnalişti cu cetăţenie străină sunt închişi în Arabia Saudită şi patru în China. 

8% din total sunt femei, în scădere faţă de anul trecut (13%).

Peste jumătate dintre cei închişi sunt reporteri care publică online.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.