Preşedintele iranian Hassan Rohani urmează să efectueze o vizită de o zi, vineri, prima a unui preşedinte iranian în arhipelagul nipon din 2000, a anunţat luni agenţia oficială iraniană Irna, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rohani se va afla la Tokyo ”vineri”, scrie Irna, citându-l pe adjunctul ministrului de Externe Abbas Araghchi, potrivit căruia această vizită intervine în contextul în care Iranul este supus unei ”presiuni maxime” de către Statele Unite şi se confruntă cu tot feluri de comploturi vizând izolarea sa.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Abbas Moussavi a anunţat că ”ultimele detalii ale vizitei (în Japonia erau) pe cale să fie  stabilite”.

Înainte de vizita la Tokyo, Rohani urmează să efectueze o vizită la Kuala Lumpur, unde participă la summitul şefilor de stat musulmani. Jurnalişti au fost invitaţi să acopere plecarea preşedintelui iranian, marţi, de pe Aeroportul Mehrabad de la Teheran.

Potrivit lui Araghchi, vizita la Tokyo, de o singură zi, urmează să fie ”foarte intensă”.

Ea vizează în principal ”expansiunea relaţiilor economice” iraniano-japoneze, a declarat un prtător de cuvânt al Guvernului, Ali Rabii, într-o conferinţă de presă.

”Vizita domnului Rohani în Japonia nu are nimic a face cu un subiect ca cel al problemei negocierilor cu Statele Unite”, a adăugat el.

”Cu toate acestea, prietenii noştri japonezi au obiceiul să transmită mesaje sau (să ia) iniţiative pe care le primim favorabil (...) şi le studiem serios”, a mai declarat Rabi, insistând asupra aspectului ”bilateral” al acestei vizite.

”CALMAREA TENSIUNILOR”

La Tokyo, Rohani urmează să se întâlnească cu premierul Shinzo Abe, care a fost în iunie la Teheran cu scopul de a încerca, în zadar, să facă să scadă tensiunile între Statele Unite şi Republica islamică la Golful Persic, a anunţat Moussavi.

Potrivit Ministerului iranian de Externe, cei doi lideri urmează să discute ”despre subiectele şi evenimentele recente cele mai importante în regiunea noastră, în Extremul Orient şi despre probleme legate” de acordul internaţioal în dosarul nuclear încheiat la Viena în 2015.

Citat de Irna, Araghchi a îndemnat să nu existe aşteptări prea mari cu privire la escala japoneză a lui Rohani, afimând că sunt necesare ”sute de întâlniri pentru a se ajunge aproape de capăt”.

Abe declara la 9 decembrie că intenţiona să-l invite pe Rohani la Tokyo.

Premierul japonez a evocat ”alianţa” dintre ţara sa şi Statele Unite şi ”bunele relaţii” dintre Tokyo şi Teheran şi şi-a afişat voinţa de a face ”maximum (...) pentru a contribui la calmarea tensiunilor” în Orientul Mijlociu.

Japonia a fost odinioară unul dintre principalii cumpărători ai petrolului brut iranian.

Ea a renunţat să cumpere petrol de la Republica islamică, pentru a se supune sancţiunilor economice extrateritoriale pe care Statele Unite le-au reimpus Iranului după ce au ieşit unilateral, în mai 2018, din Acordul de la Viena.

Potrivit acestui pact, Teheranul a acceptat să-şi reducă drastic activităţile nucleare, pentru a le garanta natura exclusiv civilă, în schimbul ridicării unei părţi a sancţiunilor internaţionale care-i asfixiază economia.

Reimpunerea sancţiunilor americane, pe care Washingtonul le înăspreşte neîncetat, a aruncat Iranul într-o recesiune violentă.

În ripostă faţă de ieşirea Statelor Unite din Acordul de la Viena, Iranul a început, în mai, să se retragă treptat din anumite angajamente pe care şi le-a asumat, sperând să exercite astfel presiuni asupra celorlalte părţi la acord - Franţa, Marea Britanie, Germania şi Rusia şi China - pentru ca acestea să-l ajute să ocolească sancţiunile americane.

Însă această politică a condus, până în prezent, la rezultatul contrar faţă de cel căutat. Parisul, Londra şi Berlinul au ameninţat să angajeze o procedură împotriva Iranului, susceptibilă să trimită dosarul nuclear iranian la Consiliul de Securitate al ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.