Ministerul Justiţiei consideră că ar fi un semnal pozitiv, inclusiv pentru coeziunea sistemului judiciar, ca viitorul preşedinte al CSM să fie ales în urma unei majorităţi generate de magistraţii din plenul CSM, nu determinat la limită pe baza unui vot hotărâtor al unui factor politic reprezentat în CSM de ministrul Justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Ministerul Justiţiei consideră că ar fi extrem de pozitiv, inclusiv ca semnal pentru coeziunea sistemului judiciar ca viitorul preşedinte al CSM să fie ales în urma unei majorităţi generate de magistraţii din plenul CSM, nu determinat la limită pe baza unui vot hotărâtor al unui factor politic reprezentat în CSM de ministrul Justiţiei. O astfel de evoluţie ar răspunde şi criticilor/recomandărilor din cadrul Raportului MCV care constată sciziunile din cadrul CSM şi sistemul judiciar, considerându-le o vulnerabilitate la adresa funcţionalităţii sistemului”, a afirmat ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, în discursul rostit  la aniversarea a 15 ani de la înfiinţarea DIICOT.
 
Potrivit unui comunicat al MJ,  Ministerul Justiţiei consideră că CSM, inclusiv prin conduita noului preşedinte care va fi ales, trebuie să fie deschis şi constructiv cu partenerii europeni pentru realizarea recomandărilor MCV, GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia;
Ministrul şi-a exprimar speranţa ca până la următoarele şedinţe de Secţie de judecători şi de Plen, magistraţii din CSM să dea dovadă de dialog, înţelepciune şi moderaţie şi să genereze o majoritate largă care să aleagă un nou preşedinte al CSM.
În opinia sa, ieşirea din blocajul CSM este o condiţie pentru a se putea aborda temele esenţiale ale anului 2020: modificarea Legilor justiţiei şi ale Codurilor Penale, îmbunătăţirea Raportului de ţară.

Alegerea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată marţi pentru săptămâna viitoare. Magistraţii au supus de două ori la vot candidatura judecătorului Nicoleta Ţînţ, de fiecare dată înregistrându-se 9 voturi ”pentru” şi 9 voturi ”împotrivă”, votul ministrului Justiţiei fiind cel care ar fi putut face diferenţa.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.