Ministrul Sănătăţii Victor Costache a declarat sâmbătă că există un risc biologic mare în Portul Midia, iar situaţia este critică, din cauza cadavrelor în putrefacţie ale oilor moarte după răsturnarea navei care le transporta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am avut nenumărate şedinţe de guvern pe această temă, situaţia este complexă, critică şi ştiu că ministrul de Interne cu toţi miniştrii de resort implicaţi lucrează pentru găsirea unei soluţii. Este un risc biologic pe care l-am semnalat de la început, este evident. Corpurile care sunt în putrefacţie sub apă, în regim anaerob, sunt un risc biologic mare”, a spus ministrul Sănătăţii Victor Costache, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi.

Victor Costache a precizat că a existat şi un blocaj la nivelul armatorului, pentru încasarea unei asigurări.

La rândul său, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a afirmat în aceeaşi conferinţă că ”e o chestiune ce ţine mai mult de birocraţie între Ministerul Transporturilor şi armator”.

”Cred că acea navă urma să fie arestată, dacă nu a fost deja, iar apoi, nota de plată să fie transmisă către ei. Norocul nostru pe subiectul ăsta e că şi condiţiile meteo de afară nu au încurajat să avem o catastrofă biologică mai mare decât este astăzi. Acolo, cred că au intrat pe subiectul ăsta şi alte instituţii ale statului, pentru că înţeleg că au fost cu totul alte probleme”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului.

El a precizat că ministerul său a constatat că nu s-a scurs combustibil şi nu a fost poluată apa, iar în plus nu au existat dejecţii animale.

Ministrul Mediului a mai spus că în momentul de faţă Ministerul Transporturilor şi Ministerul de Interne fac anchete, dar că o anchetă este derulată şi de Ministerul Mediului împreună cu cel al Agriculturii.

”Avem şi noi un ordin comun cu Ministerul Agriculturii pentru anchetă acolo, încă nu avem rezultatele finale pentru a dispune pe viitor unde ar trebui să se îndrepte dosarul”, a adăugat ministrul Costel Alexe.

Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, de 3785 tdw, încărcată cu 14.600 de oi şi un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a înclinat periculos şi s-a scufundat parţial pe bordul drept, în bazinul Portului Midia, după ce a plecat de la cheu. Autorităţile portuare au reuşit salvarea întregului echipaj. De aseemenea, timp de mai multe zile, autorităţile au reuşit să salveze de la bordul navei peste 250 de oi.
Cinci firme, dintre care trei din străinătate, şi-au manifestat interesul pentru ranfluarea navei eşuate în Portul Midia, la bordul căreia se aflau peste 14.000 de oi, a anunţat directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (APMC), Daniela Şerban, care a precizat că la sfârşitul săptămânii viitoare va fi desemnată societatea care se va ocupa de această operaţiune.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.