Ministerul Culturii a anunţat sâmbătă că a semnat un protocol de vânzare directă către viitorul Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc/ Biblioteca Aman Craiova a 69 de loturi din licitaţia "Manuscrise, dedicaţii şi scrisori", cuprinzând toate fondurile Eliade, Cioran şi Nae Ionescu din cadrul sesiunii de vânzări din 16 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Instituţia noastră a reuşit, în cursul zilei de ieri, să readucă, la masa negocierilor, casa de licitaţie Historic şi Statul Român, reprezentat prin Ministerul Culturii şi prin viitorul Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc, care se va înfiinţa la Craiova", se arată în precizarea MC.

Conform Ministerului Culturii "pentru toate loturile se păstrează dreptul de prioritate la cumpărare exercitat de Arhivele Naţionale, până la finalizarea procedurilor de vânzare".

Ministerul Culturii a fost înştiinţat de către Casa de Licitaţie cu privire la exercitarea unei acţiuni în instanţă de către moştenitorul lui Mircea Eliade, criticul, istoricul şi teoreticianul literar român Sorin Alexandrescu, acţiune care în acest moment împiedică posibilitatea statului de a intra în posesia a peste 20 de loturi din fondul Eliade.

Totodată, MC îi mulţumeşte lui Sorin Alexandrescu "pentru implicare şi pentru acţiunea rapidă care nu a permis vânzarea manuscriselor. Sperăm că se va găsi o soluţie legală rapidă astfel încât întreg fondul licitaţiei să poată intra în patrimoniul public şi în posesia Statului Român".

Joi seară, MC a anunţat că negocierile de cumpărare directă a loturilor au eşuat şi că cere Arhivelor Naţionale să intervină, pentru a solicita dreptul de preempţiune. Tot joi seară, profesorul Sorin Alexandrescu, nepotul lui Mircea Eliade, a anunţat pe contul său de Facebook că licitaţia Historic, care ar urma să aibă loc pe 16 decembrie, a fost blocată legal şi că dreptul de a decide viitorul documentelor familiei îi aparţine. 

Alin Ciupală, expert acreditat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în domeniul bibliofilie, cartofilie, fotografie istorică şi documente de secol XIX, declara vineri pentru News.ro că încă sunt negocieri. 

Luni seară, când ar urma să aibă loc vânzarea, este programat un marş pentru „salvarea tuturor manuscriselor ale lui Eliade”.

Peste 1.600 de persoane au semnat o petiţie lansată online de scriitorul Radu Vancu prin care este cerută blocarea licitaţiei.

Din colecţia istoricului literar Mircea Handoca, din care fac parte aceste loturi ajunse în atenţia publică, dar şi din alte fonduri au mai fost licitate în ultimii doi ani, la Artmark, scrisori, cărţi şi alte documente ale lui Eliade.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.