Primarul general Gabriela Firea a declarat, vineri seară, că premierul Ludovic Orban a ”improvizat” o discuţie la începutul şedinţei de Guvern pentru a-i da ei o nouă replică politică. Firea susţine că banii care au fost alocaţi anterior de Guvern Capitalei s-au dus direct în plata energiei, iar Ludovic Orban nu citeşte legislaţia în vigoare de aceea este ”neprofesionist şi este un premier nepregătit”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gabriela Firea a comentat, vineri seară, la Antena 3, declaraţia premierului Ludovic Orban făcută în debutul şedinţei de Guvern de vineri dimineaţă.

"Această discuţie improvizată la începutul şedinţei de Guvern, am aflat şi eu pe surse, pentru că suntem oameni informaţi, a fost pusă la cale chiar de către domnul prim-ministru dorind să-mi mai dea mie o replică, să aibă o şarjă politică cu mine. (...) Aşa cum toate primăriile din ţară au primit de la Ministerul de Finanţe şi Ministerul Dezvoltării solicitarea să anunţe Guvernul ce cheltuieli au de făcut urgente, aşa şi Primăria Capitalei a comunicat necesarul pentru închiderea anului. Nu scria în acele solicitări să se trimită de toate primăriile din ţară, mai puţin de Primăria Capitalei - ar fi fost discriminare", a declarat Gabriela  Firea.

Aceasta a precizat că cele 100 de milioane de lei invocate de premierul Orban şi care s-au primit de la Guvernul PSD  au fost folosite pentru plata energiei termice.

Firea a explicat că i se pare normal ca şi bucureştenii să poată face solicitări de finanţări către Guvern, pentru ”un trai decent în Bucureşti”.

”Dacă domnul prim-ministru nu citeşte Legea bugetului de stat, nu citeşte Legea finanţelor publice locale, nu citeşte Legea administraţiei publice locale, deşi a fost viceprimar al Capitalei câţiva ani şi era normal să cunoască această legislaţie, în pare rău că trebuie să-i spun că este neprofesionist şi este un premier nepregătit şi face afirmaţii care nu sunt acoperite în legislaţia în vigoare”, a mai spus Firea.

”Domnul prim-ministru ar trebui să ştie că toate companiile care au fost înfiinţate în actualul mandat de primar general au făcut economii foarte mari la bugetul Primăriei Generale pentru că s-au stopat acele contracte cu firmele căpuşă care aveau contracte preferenţiale cu Primăria Capitalei şi care practic nu făceau altceva decât să ofere servicii de proastă calitate pentru bucureşteni, la preţuri foarte mari. Vreau să vă dau un singur exemplu: componente pentru semafoarele din Capitală pe care noi le achiziţionăm acum prin Compania de Management al Traficului cu 1500 de euro, le achiziţiona Primăria Capitalei cu firma privată cu care avea contract cu 50.000 de euro. Încă o dată, o diferenţă de la 1.500 de euro, la 50.000 de euro. Probabil domnul Orban apără aceste contracte prin care cetăţenii să plătească pentru o componentă la un semafor, 50.000 de euro şi nu 150.000 de euro”, a continuat Firea.

Primarul general a reiterat ideea unei plângeri pentru abuz în serviciu pe numele premierului.

”M-am sfătuit cu Direcţia juridică a Primăriei Capitalei (...) şi aceşti oameni mi-au spus că sunt îndreptăţită să afirm public ca în cazul în care Guvernul României, cu  aprobarea şi chiar cu îndemnul domnului premier şi prin semnătura ministrului de Finanţe şi a  funcţionarilor publici, care lucrează în aceste zile la  draftul de buget pentru anul viitror, nu vor aloca pentru Primăria Capitalei suma necesară pentru a plăti toate serviciile publice, cele 19 spitale, toate proiectele mari de infrastructură pentru ca în Bucureşti să se poată trăi civilizat, vom face plângere penală pentru abuz în serviciu, deoarece nu este normal ca lupta politică să ajungă la a-i pedepsi pe locuitorii unui oraş”, a mai afirmat primarul general.

Premierul Ludovic Orban consideră o “neobrăzare” cererea Primăriei municipiului Bucureşti de alocare a sumai de 667 de milioane de lei, în condiţiile în care instituţia a beneficiat din Fondul de Rezervă al Guvernului de 100 de milioane, spunând că nu acceptă să plătească factura pentru “companiile de nababi” înfiinţate de Gabriela Firea.

În replică, primarul Capitalei Gabriela Firea aavertizat că dacă Guvernul Orban nu va da curs solicitării,va formula plângeri penale pentru abuz în serviciu pe numele prim-ministrului şi al ministrului Finanţelor.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.