Romsilva anunţă că asigură sprijin financiar familiei pădurarului ucis, în luna octombrie, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori, astfel că pe lângă pensia de urmaş, cei trei copii minori ai acestuia vor primi câte un salariu minim pe economie, în cuantum brut, până la definitivarea studiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva asigură întreg sprijinul financiar familiei pădurarului Liviu Pop, care şi-a pierdut viaţa în 16 octombrie, pe raza Ocolului Silvic Strâmbu Băiuţ din cadrul Direcţiei Silvice Maramureş, în timp ce încerca să prevină o tăiere ilegală într-o pădure aflată în pază.

Liviu Pop avea 30 de ani, era căsătorit şi avea trei copii minori.

"Pe lângă pensia de urmaş, vehiculată deja în spaţiul public, conform articolului 144 din Contractul Colectiv de Muncă şi în urma aprobării de către directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, în cadrul procedurii interne, cei trei copii minori ai familiei Pop vor primi câte un salariu minim pe economie, în cuantum brut, până la definitivarea studiilor, dar nu mai mult de vârsta de 26 de ani", se arată într-un comunicat al Romsilva.

În acest moment, sprijinul financiar acordat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva este de 2.080 lei lunar pentru fiecare din cei trei copii minori ai familiei Pop.

Conform sursei citate, primele plăţi, în cuantum total de 6.240 lei pe lună, au fost deja efectuate în noiembrie şi decembrie către familia pădurarului Liviu Pop, iar cei trei copii minori vor beneficia în fiecare lună de sprijinul financiar al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, până la definitivarea studiilor.

În plus, familia va primi anual 6 metri cubi lemn fasonat pentru încălzirea locuinţei, conform articolului 180 din Contractul Colectiv de Muncă, încheiat între Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi Federaţia Sindicatelor din Silvicultură ”Silva”, în vigoare de la 1 iulie 2019.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva are aproximativ 16.500 de angajaţi.

Romsilva a transmis, în 17 octombrie, că pădurarul Liviu Pop din Maramureş a fost împuşcat, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori, iar trupul său, care a fost aruncat într-o râpă, prezintă numeroase urme de agresiune fizică. 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva s-au înregistrat în 2019.

”Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcţiei Silvice Maramureş, a fost ucis miercuri seara într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori. Din primele informaţii, pădurarul Liviu Pop a fost împuşcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezintă numeroase urme de agresiune fizică”, a transmis atunci Romsilva, rintr-un comunicat de presă.

”Acesta este al doilea angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva ucis în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, respectiv paza pădurii, după ce în urmă cu o lună un alt pădurar, Răducu Gorcioaia, angajat al Ocolului Silvic Paşcani, din cadrul Direcţiei Silvice Iaşi, a fost ucis de trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori”, a mai transmis Romsilva.

Procurorii de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au preluat ancheta în cazul pădurarului din Maramureş împuşcat în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori. Decizia a fost luată de procurorul general, Bogdan Licu, după o petiţie iniţiată de comunitatea Declic şi semnată de peste 30.000 de persoane şi având în vedere necesitarea administrării "cu celeritate" a probelor.

"Având în vedere petiţia iniţiată de comunitatea Declic, semnată de peste 30.000 de persoane, precum şi necesitatea administrării cu celeritate a mijloacelor de probă, în contextul gravităţii deosebite a infracţiunii ce formează obiectul dosarului - omor săvârşit asupra unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu la momentul producerii decesului, în cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie 2019, în temeiul art. 325 din Codul de procedură penală, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Dimitrie-Bogdan Licu, a dispus prin ordonanţă preluarea de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică, în vederea efectuării urmăririi penale, a dosarului privind uciderea unui pădurar, în cursul lunii octombrie, în judeţul Maramureş, pe raza cantonului silvic Strâmbu Băiuţ", arăta Parchetul General.

Conform sursei citate, cauza a fost înregistrată iniţial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalului Maramureş, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ultraj, prev. de art. 257 alin.1 Cod penal rap. la infracţiunea de omor prevăzută de art. 188 alin.1 Cod penal, şi uz de armă fără drept, prev. de art. 343 alin.1 Cod penal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.