Statele Unite sunt pregătite să ”ia măsuri concrete” în vederea unui acord care să oblige Coreea de Nord să-şi abandoneze programele nuclear şi balistic, însă Consiliul de Securitate al ONU este necesar să fie dispus să răspundă oricărei provocări a Phenianului, subliniază ambasadoarea americană la ONU Kelly Craft, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei 15 membri ai Consiliului s-au reunit miercuri, la solicitarea Statelor Unite, pe fondul unor îngrijorări ale comunităţii internaţionale cu privire la o posibilă reluare a activităţilor nucleare şi balistice de către Coreea de Nord.

Phenianul şi-a suspendat testele nucleare şi tirurile de rachetă cu rază lungă de acţiune din 2017, în cadrul unui dialog cu Washingtonul, însă negocierile cu privire la ”denuclearizarea” peninsulei coreene se află în impas.

”Noi rămânem pregătiţi să luăm măsuri în paralel şi să luăm simultan măsuri concrete în vederea unui acord. Suntem dispuşi să fim flexibili în abordarea noastră a problemei. Recunoaştem necesitatea unui acord echilibrat care să răspundă îngrijorărilor tuturor părţilor”, a declarat ambasadoarea americană la ONU.

Consiliul de Securitate este necesar să fie pregătit ”să acţioneze în consecinţă”, în cazul în care Coreea de Nord decide, aşa cum a sugerat recent, să-şi reia ”provocările grave”, a îndemnat Kelly Craft.

Aliaţii Phenianului - China şi Rusia, care dispun de veto în Consiliu - îndeamnă de mult timp Consiliul la o relaxare a sancţiunilor impuse Coreei de Nord, invocând promisiunea dictatorului nord-coreean Kim Jong Un de a acţiona în vederea unei ”denuclearizări”.

Ambasadorul francez la ONU Nicolas de Rivière apreciază că situaţia actuală nu justifică ”cu nimic” ridicarea sancţiunilor şi nici o aplicare mai strictă a acestora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.