Kim Jong Un ar putea să-şi schimbe părerea despre Donald Trump dacă preşedintele american continuă să facă declaraţii ”nepotrivite şi periculoase”, a avertizat luni un reprezentant de rang înalt al regimului stalinist, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump, a subliniat Kim Yong Chol, este un ”bătrân nerăbdător”, iar Statele Unite ignoră ultimatumul dat de Coreea de Nord.

”Noi nu mai avem nimic de pierdut”, insistă acest oficial nord-coreean citat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, răspunzându-i locatarului Casei Albe, care a apreciat în weekend că Kim Jong Un are ”de pierdut totul” dacă se arată ”ostil”.

”Kim Jong Un este prea inteligent şi are mult de pierdut, întru totul, dacă acţionează în mod ostil”, a scris şeful statului american pe Twitter. ”El a semnat un acord solid de denuclearizare, nu doreşte să-şi strice relaţia privilegiată cu preşedintele Statelor Unite sau să se amestece în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie”.

Phenianul a anunţat săptămâna trecută că a efectuat cu succes un test ”foarte semnificativ” în baza de lansare de sateliţi Sohae, situată pe coasta de vest a peninsulei.

Natura armei testate nu a fost dezvăluită, însă KCNA a scris că rezultatele acestui test vor permite schimbarea ”statutului strategic” al Coreei de Nord.

Negocieri vizând desfiinţarea programelor nuclear şi balistic ale Coreei de Nord, amorsate în mod spectaculos la summitul din Singapore din iunie 2018 sunt blocate după eşecul unei reuniuni de lucru a celor două părţi în octombrie, la Stockholm.

Phenianul avertizează că ”fereastra oportunităţii” este pe cale să se închidă, iar Kim Jong Un a dat Washingtonului ultimatum până la sfârşitul anului să-şi schimbe abordarea.

Administraţia Trump apreciază că acest ultimatum este artificial, în pofida faptului că ambasadorul nord-coreean la ONU a anunţat sâmbătă că ”denuclearizarea” nu mai este deja un subiect de negocieri cu Statele Unite şi că nu sunt necesare negocieri îndelungate cu Washingtonul.

”WASHINGTONUL I-A FĂCUT DEJA MULTE CADOURI LUI KIM”

Unul dintre punctele care au provocat, în februarie, eşecul celui de-al doilea summit între Donald Trump şi Kim Jong Un în Vietnam vizează sincronizarea ”denuclearizării” cu ridicarea sancţiunilor.

Coreea de Nord a propus o desfiinţare a complexului nuclear de la Yongbyon în schimbul anulării a cinci rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, adoptate în perioada 2016-2017, care limitează exporturile miniere şi interzic tranzacţiile financiare nord-coreene.

ONU anunţa la momentul adoptării acestor rezoluţii că ele reprezintă pierderi în valoare de cel puţin un miliard de dolari pe an ale Coreei de Nord.

Însă Statele Unite au argumentat că desfiinţarea Yongbyon este insuficientă şi au cerut transferul pe teritoriul american al armelor nucleare şi combustibililor nucleari nord-coreeni.

”Americanii nu-şi pot asuma riscul de a slăbi mai întâi sancţiunile, pentru că ei i-au făcut deja multe cadouri lui Kim (Jong Un), fără să obţină în schimb progrese substanţiale în denuclearizare”, subliniază o sursă diplomatică de la Seul.

Această sursă evocă cele două summituri Trump-Kim, iar apoi întâlnirea-surpriză între cei doi lideri, în iunie, în Zona Demilitarizată (DMZ), linia de demarcaţie între cele două Corei - care au scos Coreea de Nord din izolare şi care i-au permis lui Kim să-şi facă o statură internaţională.

”În mod fundamental”, continuă această sursă, ”sancţiunile sunt tot ceea ce au în continuare Statele Unite pentru a exercita presiuni asupra Coreei de Nord”.

Invers, adaugă ea, bătălia electorală pe care Trump a angajat-o deja în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie şi ancheta ”impeachment”-ului în vederea destituirii sale, lansată de Partidul Democrat, poate că l-au determinat pe Kim să supraestimeze puterea Coreei de Nord.

”Dacă nu au loc progrese până la sfârşitul anului, Coreea de Nord ar urma să facă ceva, poate să testeze o rachetă balistică intercontinentală. Statele Unite nu vor avea atunci altă opţiune decât să răspundă mai ferm, iar în cel mai rău scanariu negocierile ar putea fi întrerupte o dată pentru totdeauna”, apreciază această sursă diplomatică de la Seul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.