Preşedintele american Donald Trump a cerut vineri Băncii Mondiale să nu mai împrumute China, la o zi după ce instituţia financiară a adoptat un plan de finanţare a Beijingului, trecând peste obiecţiile Washingtonului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Banca Mondială a adoptat joi un plan de susţinere a Chinei prin intermediul unor împrumuturi în valoare de 1-1,5 miliarde de dolari, cu dobânzi scăzute, până în iunie 2025. Planul prevede o scădere treptată a creditării faţă de media ultimulor cinci ani, de 1,8 miliarde de dolari.

”De ce împrumută Banca Mondială bani Chinei? Este posibil aşa ceva? China are mullţi bani şi dacă nu au, îi creează. Gata!”, a scris Trump pe Twitter.

”Împrumuturile acordate de Banca Mondială Chinei au scăzut puternic şi vor continua să scadă, în cadrul acordului nostru cu toţi acţionarii, inclusiv cu Statele Unite. Eliminăm împrumuturile pe măsură ce acestea devin mai bogate”, a anunţat Banca Mondială într-un comunicat pe email.

Purtătorii de cuvânt al Casei Albe au refuzat să comenteze.

Banca Mondială a împrumutat Chinei 1,3 miliarde de dolari în anul fiscal 2019 care s-a încheiat pe 30 iunie, sub suma de circa 2,4 miliarde de dolari acordată în anul fiscal 2017.

Scăderea creditelor acordate Chinei nu este suficient de rapidă pentru administraţia Trump, care consideră că Beijingul este prea bogat pentru a beneficia de susţinere internaţională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.