Un ales norvegian a propus NATO - cea mai mare alianţă militară din istorie - la Premiul Nobel pentru Pace în 2020, în pofida disensiunilor între americani, francezi şi turci, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prin existenţa sa, NATO ne garantează pacea de 70 de ani. Mulţumită NATO, am evitat ca Războiul Rece să devină un război direct”, a scris joi pe pagina sa pe Facebook Erlend Wiborg, un deputat din cadrul dreptei populiste, membră a coaliţiei aflate la putere în Norvegia.

”Uneori suntem tributari unor operaţiuni militare pentru a ajunge la pace”, adaugă el.

Mesajul său intervine la o zi după un summit al liderilor statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice la Watford, la periferia Londrei, unde disensiuni între Statele Unite, Franţa şi Turcia au fost expuse la lumina zilei.

O înregistrare video a unei conversaţii între lideri de la summit a creat de asemenea tensiuni între preşedintele american Donald Trump şi premierul canadian Justin Trudeau.

În testamentu său, industriaşul şi filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei, a stipulat ca premiul păcii să fie acordat ”personalităţii care a contribuit cel mai mult sau cel mai bine la apropierea între popoare, la desfiinţarea sau reducerea armatelor permanente, la reuniunea sau la propagarea congreselor pacifiste”.

A fi propus la Nobel nu constituie în sine o formă de recunoaştere.

Institutul Nobel acceptă toate propunerile prezentate până la 31 ianuarie de către aproximativ 1.000 de persoane abilitate să facă aceste propuneri - parlamentari şi miniştri din toate ţările, foşti laureaţi, anumiţi profesori universitari, actuali şi foşti membri ai Comitetului Nobel.

Nominalizările sunt în general secrete, mai puţin în cazul în care un susţinător îşi anunţă în mod public propunerea.

O aleasă norvegiană a anunţat în octombrie că a propus ”poporul din Hong Kong” la Premiul Nobel pentru Pace de anul viitor.

Nobelul Păcii din 2019 urmează să fie înmânat în mod oficial premierului etiopian Abiy Ahmed, artizanul unei reconcilieri a ţării sale cu Eritreea soră şi inamică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.