Asociaţiile ”Forumul Judecătorilor din România” şi ”Iniţiativa pentru Justiţie” au transmis, joi seară, un apel public către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de a nu participa la ”demersul politic prin care ministrul Justiţiei selectează procurorii pentru cele mai importante funcţii de conducere din sistemul parchetelor din România”. Cele două asociaţii consideră că nu există nicio diferenţă între procedura anunţată de Cătălin Predoiu şi cele derulate de ministrul Tudorel Toader.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Având în vedere anunţul de pe site-ul Ministerului Justiţiei privind declanşarea de către ministrul Justiţiei, la data de 02.12.2019, a procedurii de selecţie a procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire a procurorului general al PÎCCJ, precum şi a procurorilor-şefi ai DNA şi DIICOT – inclusiv formula anunţată în ceea ce priveşte componenţa comisiei de interviu – facem apel la domniile voastre ca, în calitate de reprezentanţi aleşi ai procurorilor în autoritatea menită să garanteze independenţa justiţiei, să nu participaţi la acest demers politic prin care ministrul Justiţiei selectează procurorii pe care îi va propune pentru a fi numiţi în cele mai importante funcţii de conducere din sistemul parchetelor din România. În concret, vă solicităm să nu desemnaţi un procuror care să participe, în calitate de membru, în comisia condusă de ministrul Justiţiei care va proceda la intervievarea candidaţilor”, au transmis, joi seară, Asociaţiile ”Forumul Judecătorilor din România” şi ”Iniţiativa pentru Justiţie”, printr-un comunicat de presă. 

Magistraţii îşi justifică solicitarea prin faptul că, neţinând cont de angajamentele internaţionale asumate de România în domeniul Justiţiei şi de recomandările instituţiilor europene, ”clasa politică aflată la putere până de curând a modificat în sens negativ, în ultimii ani,  legile justiţiei, între modificări regăsindu-se lărgirea competenţelor ministrului Justiţiei în raport cu Preşedintele României în ceea ce priveşte numirile procurorilor de rang înalt şi extinderea acestor atribuţii şi asupra altor funcţii de conducere”.

”Procedura declanşată la 2 decembrie 2019  se va desfăşura conform aceloraşi norme legale criticate de organismele internaţionale, de Secţia pentru procurori a CSM şi de majoritatea magistraţilor, fiind percepute ca un pericol pentru justiţie”, afirmă semnatarii documentului.

”Comparând anunţul din 02.12.2019 al domnului ministru Cătălin Predoiu cu anunţurile din 13.03.2019 ale fostului ministru al justiţiei, domnul Tudorel Toader, (referitoare la selecţiile în vederea desemnări propunerii pentru funcţia de procuror general al PÎCCJ şi respectiv două funcţii de procuror-şef de secţie în cadrul DNA), se observă că aceste proceduri sunt practic similare până la identitate sub aspectul formalităţilor pre-interviu, modalităţii de desfăşurare a interviului şi criteriilor de evaluare. Diferenţa esenţială între procedurile iniţiate de către ex-ministrul de justiţie şi cele iniţiate de actualul ministru de justiţie este doar persoana ministrului, în condiţiile în care ambii au promis o evaluare corectă a candidaţilor, pentru binele justiţiei”, se mai arată în comunicatul celor două asicuaţii ale magistraţilor.

Potrivit acestora, în ambele serii de proceduri, ”rolul rezervat de lege Secţiei pentru procurori  a CSM este unul lipsit de relevanţă, practic de figuraţie, în condiţiile în care legea nu impune ca ministrul Justiţiei să respecte punctul de vedere al secţiei, exprimat prin avizul pe care aceasta îl emite”.

”O diferenţă de abordare între cele două serii de proceduri o constituie asumarea deciziei. Astfel, fostul ministru Tudorel Toader nu s-a ferit să îşi asume pe deplin rolul în luarea deciziei. (...) Actualul ministru, domnul Cătălin Predoiu, pentru aparenţa unei decizii participative, a stabilit că din comisia de interviu vor face parte, pe lângă persoane din subordinea sa, şi persoane desemnate de instituţii sau structuri asupra cărora nu exercită vreo autoritate (un procuror  desemnat de Secţia pentru procurori a CSM, un reprezentant al INM desemnat de directorul INM, iar nu de consiliul ştiinţific, un specialist desemnat de Facultatea de Management din cadrul ASE, un psiholog din cadrul CSM, fără a stabili cine îl va numi”, au mai transmis cele două organizaţii.

Magistraţii consideră că, ministrul Justiţiei ar fi putut, dacă aprecia ca urgentă numirea procurorului general al PÎCCJ şi a procurorilor-şefi ai DNA şi DIICOT, ”să iniţieze un dialog inter-instituţional, în urma căruia să îşi partajeze puterea de decizie cu Secţia pentru procurori a CSM”. De asemenea, ar fi putut stabili, de comun acord cu Secţia pentru procurori a CSM, o procedură în care membrii Secţiei să evalueze şi aceştia, alături de ministrul Justiţiei, în mod direct, prestaţia candidaţilor la interviu – dar şi la eventuale alte probe, mai obiective – iar decizia cu privire la propuneri să fie luată în comun, în semn de respect faţă de rolul Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenţei justiţiei.

”În lipsa unui text de lege care să stabilească o cale anume prin care ministrul Justiţiei să ajungă la nominalizarea unui candidat procuror drept propunerea sa şi până la modificarea legii, un astfel de gest ar fi fost de natură să asigure respectarea de facto a recomandărilor organismelor europene, prin consolidarea statului de drept pe perioada mandatului procurorilor de rang înalt ce urmează a fi numiţi în funcţii, şi ar fi crescut încrederea magistraţilor şi a populaţiei în general în independenţa justiţiei. Ţinând cont că «transferarea» actului de evaluare a candidaţilor la membrii comisiei de interviu, a cărei componenţă nu are nicio legătură cu recomandările organismelor internaţionale, ministrul Justiţiei urmând, teoretic, să evalueze doar opiniile membrilor comisiei, concluzionăm că întreaga procedură de selecţie în vederea numirii procurorului general al PÎCCJ, precum şi a procurorilor-şefi ai DNA şi DIICOT este contrară principiilor statului de drept enunţate de organismele internaţionale relevante”, se mai arată în documentul citat.

Magistraţii cer, de asemenea, CSM să solicite ministrului Justiţiei urgentarea adoptării unei legislaţii conforme cerinţelor entităţilor internaţionale relevante, precum şi suspendarea actualei proceduri.

Ministerul Justiţiei a lansat, luni seară, procedura de selecţie a procurorului general şi a procurorilor şefi de la DIICOT şi DNA. Candidaturile se depun până în 23 decembrie, iar 24 decembrie Ministerul va anunţa candidaţii care întrunesc condiţiile necesare. Interviurile vor avea loc în perioada 14 – 17 ianuarie 2020.

Încă din 15 noiembrie, Asociaţia ”Forumul Judecătorilor din România” şi Asociaţia ”Iniţiativa Pentru Justiţie” au cerut ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să nu demareze procedurile privind numirea procurorilor şefi înainte ca legislaţia să fie pusă în acord cu recomandările MCV, GRECO, Comisiei de la Veneţia şi Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.