Un parlamentar ucrainean independent a anunţat joi că s-a întâlnit la Kiev cu avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, pentru a discuta despre posibila utilizare improprie a fondurilor americane de către instituţii de stat din Ucraina, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat publicat pe Facebook, însoţit de fotografii de la întâlnire, Andri Derkaci a spus că cei doi au discutat despre înfiinţarea unui grup interparlamentat pentru combaterea corupţiei.

În timp ce Trump se confruntă cu o investigaţie în Camera Reprezentanţilor care poate duce la punerea sa sub acuzare pentru abuz în serviciu, deoarece ar fi exercitat presiuni asupra Ucrainei în vederea anchetării rivalului său politic Joe Biden, preşedintele american şi aliaţii săi au încercat să contracareze acuzaţiile afirmând că Trump este interesat de problema mai largă a corupţiei din Ucraina.

Aşa cum a relatat pentru prima oară New York Times, avocatul Rudy Giuliani a călătorit în această săptămână la Budapesta şi la Kiev, pentru a se întâlni cu foşti şi actuali oficiali ucraineni, pentru a se documenta în contextul investigaţiei din Camera Reprezentanţilor.

Între întâlniri s-a aflat şi cea cu un fost procuror de rang înalt, ale cărui activităţi au fost incluse în raportul avertizorului de integritate care a dus la declanşarea investigaţiei pentru destituirea preşedintelui Trump.

Giuliani nu a putut fi contactat pentru comentarii imediate.

Ucraina se află în centrul investigaţiei pentru destituirea lui Trump, din cauza acuzaţiilor că acesta a comis abuz de putere prin presarea preşedintelui Ucrainean să îl investigheze pe fostul vicepreşedinte Joe Biden, posibilul său contracandidat democrat în alegerile prezidenţiale din 2920.

Trump a calificat investigaţia drept ”o vânătoare de vrăjitoare” partizată, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat că ar fi fost presat de Trump.

“Din nefericire, ţara noastră s-a aflat în centrul scandalurilor legate de corupţia internaţională”, a scris Derkaci pe Facebook, după întâlnirea cu Giuliani.

”Între altele, există date despre utilizarea ineficientă a banilor americani de către reprezentanţi ai instituţiilor ucrainene de stat”, a arătat parlamentarul.

Giuliani a acuzat că Biden, în timp ce ocupa funcţia de vicepreşedinte al SUA, în 2016, a exercitat presiuni în vederea destituirii procurorului general ucrainean Viktor Şokin, pentru a opri o investigaţie legată de compania ucraineană de energie Burisma, la care fiul lui Biden, Hunter, făcea parte din consiliul de administraţie. Biden l-a acuzat pe Trump de minciună.

Derkaci a răspândit anterior informaţii legate de Hunter Biden şi Burisma, pe care Giuliani le-a folosit ca dovezi pentru criticile aduse familiei Biden.

În aceeaşi postare pe Facebook, Derkaci a mai afirmat că, împreună cu un parlamentar din partidul lui Zelenski, a invitat mai mulţi oficiali de rang înalt din Washington pentru a forma un grup interparlamentar referitor la corupţie.

Între aceştia se află reprezentantul republican Devin Nunes, şeful de personal de la Casa Albă Mick Mulvaney şi senatorul republican Lindsey Graham.

Ambasada SUA la Kiev nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii.

Vizita lui Giuliani la Kiev a coincis cu o vizită aparent fără legătură a lui Philip Reeker, secretarul de Stat adjunct al SUA pentru Europa şi Eurasia.

Reeker a depus mărturie în investigaţia pentru destituirea lui Trump şi a discutat despre rolul ”atipic” jucat de Giuliani şi alţi apropiaţi ai lui Trump în politica faţă de Ucraina.

Reeker s-a întâlnit cu nou procuror general ucrainean Ruslan Riaboşapka, pentru o discuţie despre reforme, potrivit ambasadei SUA.

Biroul lui Riaboşapka este urmărit cu atenţie în contextul investigaţiei pentru destituirea lui Trump, pentru că va lua o decizie dacă să lanseze sau nu o anchetă împotriva familiei Biden în legătură cu compania Burisma, aşa cum doreşte Trump.

Procurorul a anunţat anterior că nu are dovezi privind ilegalităţi comise de Biden.

Nu este clar dacă Giuliani se va întâlni şi cu oficiali ai administraţiei Zelenski, în timpul vizitei. Biroul lui Zelenski nu a răspuns solicitărilor de informaţii.

Giuliani s-a mai întâlni cu fostul procuror general Iuri Lutsenko, potrivit imaginilor publicate pe Twitter şi a unui comunicat publicat pe Facebook de purtătorul de cuvânt al lui Lutsenko. În timp ce era procuror general, Lutsenko a avut două întâlniri private cu Giuliani, la New York, în ianuarie, şi la o dată ulterioară în Polonia.

Preşedinte Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a anunţat joi că a cerut Comisiei Juridice a Camerei să redacteze articulele pentru punerea sub acuzare a preşedintelui Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.