Andreea Răducan a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că a demisionat din funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică după ce loturile României au ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Au fost doi ani grei, în care am încercat cu echipa pe care am avut-o să dezvolt proiecte frumoase pentru gimnastică. Am venit la cârma federaţiei cu mult entuziasm, cu dorinţa de a face ca lucrurile să arate din ce în ce mai bine, eram conştienţi că nu va fi uşor. Nu se pot întâmpla minuni peste noapte şi era nevoie de unitate. Ori mesajul nu a fost înţeles, ori nu a fost îmbrăţişat de o mare parte din cei din lumea gimansticii. Pe bârnă era mult mai simplu decât aici, în FR Gimnastică. Din punctul meu de vedere sportivii şi antrenorii au avut toate condiţiile pentru a-şi asigura activitatea aşa cum trebuie. Ceea ce ne-a lipsit a fost o echipă care să înţeleagă că este nevoie de o schimbare. După ce am venit la federaţie am dorit să facem câteva schimbări în rândul colectivelor tehnice, nu am reuşit la momentul acela. După ratarea JO, acest lucru nu mai trebuie să se întâmple. Neîndeplinirea obiectivului de a ne califica cu ambele echipe la JO m-a făcut să mă gândesc dacă sunt omul potrivit în cadrul acestei federaţii. Am considerat că este nevoie de schimbare, cu gândul acesta am venit în federaţiei şi aşa am continuat şi l-am expus şi după ratarea calificării la JO. O parte din membrii Comitetului Executiv nu doresc să facă o schimbare spunând că nu sunt soluţii. Dacă noi nu găsim soluţii însemană că nu suntem oamenii potriviţi să ducem mai departe această muncă la FRG. Nu sunt dispusă să-mi asum ceea ce nu s-a făcut în ultmii 20 d ani nici ceea ce nu se face în continuiare, motiv pentru care am decis în urma Comitetului Executiv de săptămâna trecută să pun punct prezenţei mele în fruntea federaţiei de gimnastică.  Rămân aproape de acest sport, iubesc gimnastica, iubesc copiii care practică acest sport. Din cauza orgoliilor foarte mari sau a neputinţei am ajuns în această situaţie. Cosinder că strategia cu care am venit eu în fruntea FRG nu înlocuieşte strategia antrenorilor federali şi dacă nu se doreşte acest lucru eu nu pot să continui în acest ritm. Am venit voluntar şi cu bune intenţii la FRG, cu regret părăsesc această federaţie. Mulţumesc mult partenerilor noştri MTS şi COSR, care ne-au susţinut şi din punct devedere moral şi financiar", a declarat Răducan. 

La Campionate Mondiale de gimnastică din octombrie, doar Marian Drăgulescu, 39 de ani, locul 4 în finala de la sărituri, a obţinut calificarea la Jocurile Olimpice, dintre băieţi, şi va concura în aceeaşi probă la Tokyo. La feminin, România va fi reprezentată la JO doar de Maria Holbură, 19 ani, la individual-compus.

Fosta campioană mondială şi olimpică Andreea Răducan a fost aleasă, la 4 august 2017, în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică, ea succedându-i în funcţie lui Adrian Stoica, care a condus FRG din 2006.

Răducan a fost singura candidată la funcţia de preşedinte şi a obţinut 42 de voturi, 43 de membri afiliaţi fiind prezenţi, însă un vot a fost anulat.

Mandatul Andreei Răducan era valabil până în 2021.

Andreea Răducan s-a născut la Bârlad, în 30 septembrie 1983. A activat ca gimnastă la Clubul Sportiv Cetate Deva şi Farul Constanţa, intrând în circuitul loturilor naţionale de la 12 ani. La nivel de senioare a fost antrenată de Mariana Bitang, Octavian Bellu şi Lucian Sandu.

Este multiplă medaliată europeană, mondială şi olimpică: două medalii la JO de la Sydney (2000) – aur cu echipa şi argint la sărituri, opt medalii mondiale obţinute la CM din 1999 şi 2001, din care cinci de aur, una de argint şi două de bronz, şi două medalii europene, argint şi bronz, la CE 2000.

La ediţia JO din 2000 a fost descalificată de la proba de individual-compus, pe care o câştigase, în urma acuzaţiilor de folosire a pseudoefedrinei, în celebrul scandal Nurofen, medicament pe care i l-a administrat medicul lotului, Ioachim Oană. Cazul a ajuns la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care a menţinut însă decizia de suspendare a CIO.

Andreea Răducan s-a retras din gimnastică în 2002, iar cariera sa s-a îndreptat spre comentariu sportiv pentru o perioadă. A obţinut şi o diplomă în Jurnalism la Universitatea Bucureşti, iar câţiva ani s-a ocupat de Fundaţia Olimpică Română.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.