Premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson s-a întâlnit cu Donald Trump - în deplină discreţie - în marja summitului NATO, însă a dezminţit miercuri că încearcă să evite să se afişeze cu preşedintele american cu câteva zile înaintea alegerilor legislative anticipate, considerate cruciale în perspectiva Brexitului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Neanunţată, întâlnirea a avut loc marţi seara, în timpul recepţiei organizată la Downing Street de şeful în exerciţiu al Guvernului conservator pentru liderii NATO, înaintea reuniunii lor, miercuri, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Alianţei.

Spre deosbire de discuţiile îndelungate, uneori animate, care au marcat alte întâlniri de marţi ale preşedintelui american, întâlnirea lui Johnson cu Trump a fost făcută publică printr-un comunicat al Downing Street în noaptea de marţi spre miercuri.

Potrivit acestei surse, cei doi lideri au evocat ”importanţa Alianţei pentru securitatea împărtăşită” şi situaţia din Siria, unde Turcia intervine împotriva forţelor kurde.

Pe Twiter, Donald Trump, care l-a complimentat în trecut pe liderul britanic, a anunţat simplu că a ”apreciat” întâlnirea cu Boris Johnson, cu care a discutat despre ”NATO şi comerţ”.

Vizita la Londra a miliardarului american era aşteptată cu nervozitate de clasa politică britanică, având în vedere caracterul imprevizibil al miliardarului newyorkez şi entuziasmul său cu privire la subiectul care creează foarte mari disensiuni al ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE).

Numeroşi comentatori politici apreciază că Boris Johnson ar avea grijă să evite să se afişeze prea mult cu un preşedinte american - nepopular în Regatul Unit - şi ale cărui complimente s-ar putea dovedi dăunătoare în finalul campaniei în vederea alegerilor legislative anticipate de la 12 decembrie.

La sosirea sa la summitul NATO, la periferia Londrei, Boris Johnson a dezminţit că ar încerca să evite să fie văzut cu Donald Trump.

”Voi fi fotografiat cu toţi liderii”, a spus el.

Liderul conservator s-a remarcat însă prin participarea la o discuţie surprinsă de camere de luat imagini la Palatul Buckingham, cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul canadian Justin Trudeau, în care au părut să îl ironizeze pe preşedintele american.

Discuţia, difuzată abundent pe reţele de socializare, ar putea să-l convingă pe locatarul Casei Albe să renunţe la tăcerea - remarcată - pe care şi-a impus-o, spre deosebire de ultima sa vizită, în iunie.

El s-a abţinut să scrie vreun tweet legat de campania electorală, în care a declarat că ”nu vrea să se amestece”, a spus că nu-l cunoaşte pe liderul opoziţiei britanice Jeremy Corbyn şi a dezminţit că ar viza sistemul britanic de sănătate NHS după Brexit, aşa cum afirmă laburiştii.

El l-a catalogat însă că Boris Johnson drept ”foarte competent” şi a apreciat că ”va face o treabă bună”.

Premierul conservator în exerciţiu are cu atât mai mult de pierdut, cu cât se clasează în frunte în sondaje, cu ceva mai bine de o săptămână înaintea acestui scrutin. Însă alegerile se anunţă strânse în numeroase circumscripţii, iar contextul este foarte volatil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.