Bernard Pivot, fondatorul emisiunii "Apostrophe" de la France 2, a demisionat din funcţia de preşedinte al Academiei Goncourt, anunţă Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inclus din 2004 în prestigiosul juriu a Academiei Goncourt, el a fost desemnat preşedinte în ianuarie 2014, urmându-i lui Edmonde Charles-Roux. Pivot a conferit dinamism şi a impus noi reguli în rândul celor nouă juraţi, imprimând mai multă transparenţă.  

Această veste a declanşat un cutremur în rândul oamenilor de litere, mai ales că Bernard Pivot era considerat un stâlp al Academiei Goncourt. 

Într-un scurt comunicat, el a indicat faptul că la vârsta de 84 de ani îşi doreşte "să găsească o utilizare deplină a timpului său".  

De la intrarea sa în Academia Goncourt - a fost primul membru non-scriitor din for -, a făcut parte dintre cei (în special Edmonde Charles-Roux şi Françoise Chandernagor, apoi Paule Constant) care şi-au dorit mai multă transparenţă în "jocul" premiilor literare. Juriul a impus şi reguli drastice: anularea votului la distanţă; absenţele repetate au fost sancţionate (un jurat care nu participă la vot doi ani la rând este considerat demis). Noul regulament indică şi incompatibilitate între funcţia de jurat şi cea remunerată în cadrul unei edituri. A fost stabilit un onorariu: juraţii nou aleşi nu vor mai avea dreptul de a vota de la împlinirea vârstei de 80 de ani. Măsura nu-i include pe cei intraţi în Academie după 2008. 

Prin prezenţa lui Pivot şi susţinerea altor juraţi, Goncourt s-a orientat din ce în ce mai mult către limba franceză. Bernard Pivot a excelat în acest rol. Astăzi, există 20 de laureaţi ai premiului Goncourt în străinătate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.