Lungmetrajele „Les misérables”, de Ladj Ly, „Grâce à Dieu”, de Francois Ozon, şi „J’Accuse”, de Roman Polanski, au primit cele mai multe nominalizări pentru cea de-a 25-a ediţie a galei premiilor Lumière, care va avea loc pe 27 ianuarie, la Paris.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premiile Lumière sunt acordate de presa străină de la Paris.

„Les Misérables”, „Grâce à Dieu” şi „J’Accuse” concurează pentru titlul de cel mai bun film alături de „Portrait de la jeune fille en feu”, de Céline Sciamma, şi „Roubaix, une lumière”, de Arnaud Desplechin.

Lungmetrajul de debut al lui Ladj Ly, care a fost recompensat cu Premiul juriului la Festivalul de la Cannes de anul acesta, a primit 7 nominalizari, fiind urmat de filmul lui Francois Ozon şi de cel al lui Polanski, fiecare cu câte cinci selecţii, potrivit Variety.

„Les misérables” a fost ales propunerea Franţei pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2020. Drama vorbeşte despre viaţa în suburbiile Parisului. Stéphane a venit din Cherbourg pentru a se alătura Brigăzii Anticrimă din Montfermeil. Îşi întâlneşte noii colegi de echipă, Chris şi Gwada, ale căror metode sunt, uneori, „speciale”, şi descoperă rapid tensiunile dintre diferite grupuri din zonă. Când o operaţiune de arestare scapă de sub control, cei trei poliţişti se găsesc într-o postură aproape imposibil de suportat.

Pe lângă „cel mai bun film”, el concurează la categoriile „lungmetraj de debut”, „regie”, „scenariu”, „imagine” şi „actori debutanţi” (Alexis Manenti şi Issa Perica).

„Grâce à Dieu”, drama despre abuzurile din Biserica Catolică, premiată cu Ursul de Argint la Berlinala de anul acesta, va concura şi la categoriile „cel mai bun actor” (Swann Arlaud), „scenariu”, „imagine” şi „muzică”.

Cel mai recent film al lui Polanki, deja în mijlocul unei controverse din cauza acuzaţiilor de abuz sexual aduse regizorului, „J’Accuse” este nominalizat şi la categoriile „regie”, „actor” (Jean Dujardin, premiat cu Oscar pentru „The Artist”), „scenariu” şi „imagine”. 

Considerat unul dintre cele mai de succes filme ale cineastului - cu peste 1 milion de bilete vândute în Franţa -, „J’Accuse” a avut premiera mondială la Festivalul de la Veneţia de anul acesta, unde a fost recompensat cu Marele premiu al juriului şi cu premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI). 

Dujardin interpretează rolul ofiţerului de contraspionaj Georges Picquart care a dovedit că evreul Alfred Dreyfus, căpitan, a fost acuzat pe nedrept de spionaj pentru Germania. Cazul a divizat Franţa timp de mai mult de un deceniu, începând cu 1894.

Filmul a primit şi patru nominalizări la Premiile Academiei Europene de Film, care vor fi acordate sâmbătă, la Berlin.

„Atlantique” al lui Mati Diop, recompensat cu Marele premiu al juriului la Cannes 2019, este nominalizat la categoriile „cel mai bun film de debut”, „actriţă la debut” (Mama Sané) şi „muzică”.

„Roubaix, une lumière” a primit patru selecţii, în total - „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun actor” (Roschdy Zem) şi „cea mai bună imagine”.

La categoria coproducţii, au fost alese „Bacurau”, de Kleber Mendonça Filho şi Juliano Dornelles, „It Must Be Heaven” al lui Elia Suleiman, „Le jeune Ahmed”, de Jean-Pierre şi Luc Dardenne, „Lola vers la mer”, de Laurent Micheli, şi „Papicha”, de Mounia Meddour.

Lungmetrajul „Frères Sisters”, regizat de Jacques Audiard şi produs de Cristian Mungiu, filmat parţial în România, a fost marele câştigător al premiilor Lumière 2019, cu trei trofee - cel mai bun film, cea mai bună regie şi cea mai bună imagine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.