Emmanuel Macron a anunţat marţi, la o reuniune a comunităţii maritime, la Montpellier, o comandă a şase noi nave de patrulare în vederea supravegherii spaţiilor maritime franceze de peste mări şi a revendicat cu forţă ”leadershipul maritim” al Franţei în Europa, înaintea unui summit NATO la Londra, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne dotăm (prin aceste şase noi nave) cu o capacitate inegalată şi nedeţinută până acum pe plan maritim, pentru a ne proteja spaţiile şi a ne asuma acest rol de putere maritimă a echilibrului”, a declarat şeful statului francez.

Prin dotarea sa pe mare, ”Franţa este a doua putere maritimă mondială” şi ”prima putere maritimă în Europa”, a subliniat Macron.

Astfel, el a decis ”să înnoiască capacităţile navale ale armatelor” franceze, cu scopul de a ”acoperi găuri în capacitate inacceptabile”.

”Suntem pe cale să construim o capacitate maritimă europeană (...). Eu îmi asum faptul că Franţa a preluat leadershipul”, a declarat preşedintele francez.

Emmanuel Macron a citat protecţia Strâmtorii Ormuz, în care a ”cerut ca o fregată să fie (prezentă) în permanenţă, pentru a ne supraveghea navele şi a organiza o prezenţă europeană. Fără asta, fluxul nostru comercial şi modelul nostru economic ar fi profund perturbate”, a apreciat 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.