Liderii statelor membre NATO se reunesc marţi şi miercuri într-un summit la Watford, în apropiere de Londra, cu ocazia marcării a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice, într-o atmosferă departe de a fi festivă, din cauza mai multor diferende, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel mai virulent diferend îi opune pe preşedinţii francez Emmanuel Macron şi turc Recep Tayyip Erdogan. El priveşte intervenţia Ankarei în nord-estul Siriei fără informarea celorlalţi membri NATO.

Cei doi lideri au ajuns să se insulte, iar partenerii lor speră ca ei să spargă abcesul marţi, înainte summit, în cursul unei reuniuni pe tema situaţiei din Siria, la Londra, împreună cu cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson.

Cealaltă necunoscută este comportamentul lui Donald Trump. Preşedintele american are doar un singur subiect de discuţie de la alegerea sa, atunci când vine la NATO - împărţirea poverii cheltuielilor militare şi corolarul acesteia, creşterea bugetelor Apărării aliaţilor europeni şi canadian.

Conducătorii NATO speră la un acord în vederea unei reduceri a contribuţiei americane la bugetul funcţionării Alianţei şi la eforturi financiare ale aliaţilor în vederea creşterii cheltuielilor, care să-l satisfacă.

Secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, dă asigurări că anul viitor aliaţii neamericani îşi vor creşte bugetele cheltuielilor cu Apărarea cu 130 de miliarde de dolari faţă de nivelul din 2016.

Însă mulţi se tem că acest lucru nu va fi suficient şi le este frică de un nou acces al lui Trump. Anul trecut, la Bruxelles, miliardarul newyorkez a atacat-o pe Angela Merkel, pe care a acuzat-o că nu plăteşte suficient şi că ar contribui la efortul militar al Rusiei prin achiziţiile sale masive de gaze naturale.

Europenii speră că serata de la Buckingham Palace, marţi, îi la distrage pe preşedintele american, pentru ca acesta să permită un summit liniştit miercuri, a declarat şeful diplomaţiei unei ţări foarte în întârziere cu cheltuielile militare.

Aliaţii s-au angajat în 2014 să consacre 2% din PIB cheltuielilor până în 2024. Nouă ţări au atins acest obiectiv în 2019, iar dacă Franţa îl va atinge în 2025, Germania este încă departe de acest obiectiv.

Trump are ocazia să discute despre acest lucru cu Stoltenberg la un mic dejun, marţi, la Londra, înaintea unei întâlniri cu preşedintele francez Emmanuel Macron, ale cărui critici la adresa Alianţei, pe care o consideră că se află în ”moarte cerebrală”, i-au şocat pe toţi partenerii săi. Cancelarul a condamnat aceste declaraţii, iar nicio capitală a Alianţei nu l-a susţinut pe preşedintele francez.

Diagmosticul pus de Macron denunţă absenţa concentrării asupra deciziilor strategice luate de către Statele Unite şi Turcia.

INSULTE

Atacul lui Macron l-a înfuriat pe Erdogan, care a apreciat că preşedintele francez este cel ”în stare de moarte cerebrală”.

Liderul turc vrea să aducă diferendul la summit. Parisul a deplâns insultele acestuia, însă Macron îşi asumă declaraţiile şi nu intenţionează să renunţe la nemulţumirile sale.

Erdogan nu va fi susţinut prea mult în urma deciziei sale de a cumpăra un sistem de apărarea antirachetă de tip S-400 de la Rusia, incompatibil cu echipamentele NATO. Însă el ştie că ţara sa nu poate să fie dată afară din NATO şi că sprijinul lui Trump îi este suficient.

Aceste tensiuni riscă să strice petrecerea, pentru că ele vor ruina unitatea Alianţei, ceea ce face jocul Rusiei, a deplâns un ministru european.

Summitul va fi scurt: o sesiune de lucru - de trei ore - miercuri, într-un hotel situat într-un golf celebru la Watford, la periferia Londrei.

Însă deciziile vor fi semnificative, întrucât, la Londra, spaţiul va deveni un domeniu de operaţiuni al Apărării NATO, iar Alianţa se va poziţiona faţă de ascensiunea puterii Chinei, care deţine al doilea cel mai mare buget militar din lume şi care este foarte prezentă în spaţiul cibernetic.

Jens Stoltenberg ar putea de asemenea să fie mandatat să conducă o reflecţie cerută de Franţa cu privire la relaţia NATO cu Rusia şi cu privire la viitoarele mize mari ale securităţii colective, precum ameninţarea teroristă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.