Ministerul Justiţiei a lansat, luni seară, procedura de selecţie a procurorului general şi a procurorilor şefi de la DIICOT şi DNA. Candidaturile se depun până în 23 decembrie, iar 24 decembrie Ministerul va anunţa candidaţii care întrunesc condiţiile necesare. Interviurile vor avea loc în perioada 14 – 17 ianuarie 2020.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Justiţiei organizează, la sediul sau din Bucureşti, str. Apolodor, nr.17, în perioada 02.12.2019-22.01.2020, selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea funcţiilor vacanţe de conducere, respectiv: Procuror  general al  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Procuror şef  al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Selecţia se desfasoară în condiţiile prevăzute de art.54 alin(1) şi alin (1)1 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor”, a transmis, luni seară, Ministerul Justiţiei.

Procurorii pot depune cereri de înscriere, până la dată de 23.12.2019, ora 24.00, la Direcţia resurse umane a Ministerului Justiţiei din Bucureşti, str. Apolodor, nr.17, sect.5.

Cererile de participare la selecţie vor fi însoţite de următoarele înscrisuri:

- dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime prevăzute de lege

- declaraţiile prevăzute de art.54 alin. (2) raportat la art.48 alin.(10-11) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare

- un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participa la selecţie, care se depune atât pe suport hârtie, cât şi în format electronic

- un curriculum vitae al procurorului, conform modelului comun european prevăzut în anexă H.G. nr. 1021/2004;

- minim 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea, în ultimii 5 ani;

- ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale a procurorului participant la selecţie;

- orice alte înscrisuri relevante.

”Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se va afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se va publică pe pagină de internet a acestuia, până la dată de 24.12.2019, ora 24.00”, a mai transmis Ministerul Justiţiei. 

În perioada 14.01.2020 – 17.01.2020, procurorii participanţi la selecţie vor susţine, în faţa Comisiei, un interviu de 30 de minute.

Acesta va consta în susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participa la selecţie, verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare şi evaluarea poziţiei candidatului în raport cu valorile profesiei şi a funcţiei pentru care candidează (integritate, responsabilitate şi răspundere).

Ministerul a prezentat şi criteriile de evaluare, între care capacitatea de sinteză şi analiză, identifcarea unor eventuale disfuncţionalităţi şi modalităţi de remediere a acestor, dar şi capacitatea de organizare, asumarea responsabilităţilor şi rezistenţa la stres.

Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagină de internet a acestuia, la data de 21.01.2020.

Propunerile ministrului justiţiei vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul justiţiei înaintează propunerile Preşedintelui României, în vederea numirii în funcţiile de conducere.

Ăncă din 15 noiembrie, Asociaţia ”Forumul Judecătorilor din România” şi Asociaţia ”Iniţiativa Pentru Justiţie” au cerut ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să nu demareze procedurile privind numirea procurorilor şefi înainte ca legislaţia să fie pusă în acord cu recomandările MCV, GRECO, Comisiei de la Veneţia şi Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.