Viitorul politic al Angelei Merkel - care intenţionează să rămână cancelar până în 2021 - este în pericol după ce Partidul Social Democrat (SPD), partenerul său în cadrul marii coaliţii (GroKo), şi-a ales o nouă conducere de stânga, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Membrii formaţiunii social-democrate i-au aplicat sâmbătă seara o lovitură umilitoare ministrului Finanţelor Olaf Scholz, care dorea să coprezideze partidul împreună cu Klara Geywitz, şi au ales două personalităţi relativ necunoscute şi care critică coaliţia aflată la putere la Berlin - Saskia Esken şi Norbert Walter-Borjans.

Din această coaliţie fac parte SPD şi conservatorii din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU) şi Uniunii Social Creştine (CSU).

Această lovitură de teatru inaugurează o săptămână de incertitudini pentru coaliţie. SPD urmează să se pronunţe vineri prin vot dacă rămâne sau nu în Guvern, în cadrul Congresului anual.

Angela Merkel - aflată la putere de 14 ani - a declarat că va demisiona la sfârşitul mandatului în 2021.

Însă plecarea sa de la putere ar putea avea loc mai repede decât prevedea, în urma votului-surpriză de sâmbătă.

”CONDIŢII INACCEPTABILE”

Afectat de o derută electorală în 2017, SPD a încercat mai întâi să intre în opoziţie, după care a acceptat cu reticenţă să prelungească o alianţă guvernamentală cu Angela Merkel.

Mulţi sunt îngrijoraţi însă, în partid, de continuarea guvernării în umbra cancelarului, temându-se de alienarea rădăcinilor lor sociale într-o alianţă cu conservatorii.

Acest mariaj de criză a condus încă de la început din criză în criză.

Înfrângerile electorale suferite în alegerile regionale şi europene au obligat SPD să se doteze cu o nouă conducere.

Alegerea membrilor SPD de a-l sancţiona pe Olaf Scholz reprezintă ”un vot de sfidare fără ambiguitate a establishmentului partidului”, apreciază ziarul de stânga TAZ:

”În cadrul SPD se consideră că o ieşire din GroKo este întru totul posibilă” prin noii conducători, scrie tabloidul Bild, folosind expresia care desemnează ”marea coaliţie” SPD-CDU/CSU.

În pofida faptului că o cădere a Guvernului este evitată imediat, ”scenariul (social-democraţilor) care prezintă condiţii inacceptabile în vederea pregătirii ieşirii lor” din coaliţia guvernamentală ”este posibil”, afirmă cotidianul.

Saskia Esken şi Norbert Walter-Borjans au anuţat deja că vor îndemna alianţa de centru-dreapta a Angelei Merkel să investească mai mult în protecţia mediului.

Ei au pus sub semnul întrebării şi politica ”zero negru” - ncio nouă îndatorare - o linie roşie a cancelarului şi alianţei aflate la putere.

Angela Merkel a catalogat săptămâna trecută o asemenea posibilitate drept ”absurdă”.

Ministrul Economiei Peter Altmaier şi-a multiplicat avertismentele cu privire la o repunere în discuţie a principiului ”zero îndatorare”.

Angajamentul de a ”nu contracta noi datorii este una dintre cele mai importante promisiuni (a alianţaei CDU-CSU) în campania electorală”, a subliniat el duminică în cotidianul financiar Handelsblatt.

Holger Schmieding, economistul-şef al Berenberg Bank, a avertizat că, ”dacă cele două partide (CDU şi CSU) nu pot să se înţeleagă asupra faptului ca politica germană să încline mai la stânga, aşa cum vor membriii SPD, acest lucru ar putea însemna sfârşitul coaliţiei”.

”UN GUVERN MINORITAR”?

O asemenea eventualitate ar putea-o determina pe Angela Merkel să conducă un Guvern minoritar.

Cancelarul a îndepărtat o asemenea opţiune în mai multe rânduri.

Cotidianul de dreapta Die Welt subliniază însă că, de această dată, condiţiile nu sunt ”atât de rele” în vederea acestui scenariu, în măsura în care bugetul pe 2020 a fost aprobat.

Portofoliile ministeriale abandonate de SPD ar putea reveni atunci alianţei CDU-CSU.

Potenţiala moştenitoare a lui Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), ar putea deveni vicecancelar şi prelua preşedinţia Uniunii Europene (UE) din iunie, tot potrivit Die Welt.

Pentru moment, tenorii ambelor tabere îndeamnă la calm.

Secretarul general al CDU Paul Ziemiak dă asigurări că ”nu s-a schimbat nimic” în termenii acordului de coaliţie încheiat cu SPD.

Iar fostul preşedinte SPD şi PE Martin Schulz avertizează cu privire la ruperea coaliţiei.

”Părerea mea este că nu e de căutat o soluţie în fuga Guvernului. Ea rezidă mai degrabă în capacitatea de a pune lucrurile în ordine în Guvern”, a declarat el pentru Tagesspiegel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.